HAR SNAKKET PÅ TELEFON: I all hemmelighet har utenriksminister Jonas Gahr Støre hatt flere samtaler med topplederen i Hamas, Khaled Meshaal. (Foto: Scanpix/TV 2 (Montasje))
HAR SNAKKET PÅ TELEFON: I all hemmelighet har utenriksminister Jonas Gahr Støre hatt flere samtaler med topplederen i Hamas, Khaled Meshaal. (Foto: Scanpix/TV 2 (Montasje))

Støre har hatt hemmelige samtaler med Hamas

Opposisjonen på Stortinget reagerer kraftig og beskylder utenriksministeren for løgn.

I all hemmelighet har utenriksminister Jonas Gahr Støre hatt flere samtaler med topplederen i Hamas, Khaled Meshaal. Både USA og EU har klassifisert Hamas som en terror-organisasjon.

Offisielt har Norge kun kontakt med Hamas på embetsmannsnivå, men i et eksklusivt intervju med TV 2 bekrefter Khaled Meshaal at han har ført samtaler med utenriksminister Støre.

På direkte spørsmål om han har hatt samtaler med Norges utenriksminister, svarer Meshaal:

– Ja, jeg har hatt flere samtaler på telefon med Norges utenriksminister.

Artikkelen fortsetter under bildet.

- SNAKKET MED STØRE: Topplederen i Hamas, Khaled Meshaal, bekrefter
  overfor TV 2 at han har hatt flere samtaler med Jonas Gahr Støre. (Foto:
  TV 2)
- SNAKKET MED STØRE: Topplederen i Hamas, Khaled Meshaal, bekrefter overfor TV 2 at han har hatt flere samtaler med Jonas Gahr Støre. (Foto: TV 2)

Støre svarer i et intervju med TV 2 først «nei» på spørsmålet om han har hatt samtaler med Meshaal.

Vil starte intervjuet på nytt

Konfrontert med hva Hamas-lederen sier til TV 2 ønsker Støre så å avbryte intervjuet og starte opptaket på nytt.

– Kan ikke vi ta opptaket på dette på på nytt? Ditt forrige spørsmål var litt upresist, sier utenriksministeren til TV 2s reporter.

– Om du har snakket med Meshaal?

– Jeg oppfatter at du stiller spørsmål om jeg har hatt møte med ham.

– Jeg spør om du har snakket med ham.

Bekrefter telefonsamtaler

Etter at spørsmålet blir stilt på nytt, svarer Støre dette:

– Ja, det er riktig at i 2007, da palestinerne forhandlet seg i mellom om et felles regjeringsgrunnlag, så hadde jeg et par telefonsamtaler med ham. Og det var på oppfordring fra den palestinske presidenten Abbas, i det forhandlingsløpet som palestinerne da hadde fra et møte i Mekka, og fram til de ble enige om en regjeringsplattform.

– Men har du ikke da hatt politiske kontakter med Hamas?

– Jo, du kan si at en telefonsamtale i en forhandlingssituasjon hvor det var beskjeder frem og tilbake mellom palestinerne, så hadde vi en politisk kontakt. Men vi har ikke hatt politiske kontakter, sånn sett, med dem siden samlingsregjeringens tid, sier Støre.

Se intervjuet øverst i artikkelen.

Beskyldes for løgn

Opposisjonen på Stortinget reagerer kraftig på Støres kontakt med Hamas-lederen.

- FØRT BAK LYSET: Frp-leder Siv Jensen reagerer kraftig på opplysningene
  om at utenriksministeren har hatt telefonsamtaler med Hamas. Frp vil
  at utenriksministeren kommer med en redegjørelse for Stortinget. (Foto:
  TV 2)
- FØRT BAK LYSET: Frp-leder Siv Jensen reagerer kraftig på opplysningene om at utenriksministeren har hatt telefonsamtaler med Hamas. Frp vil at utenriksministeren kommer med en redegjørelse for Stortinget. (Foto: TV 2)

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen, sier dette betyr at Støre har løyet og ført Stortinget bak lyset.

– Det synes jeg er veldig nedslående å høre. Jonas Gahr Støre pleier ihvertfall å like å fremstå som en etterrettelig mann. Hvis dette er riktig, så er det veldig alvorlig. Da har regjeringen, med Jonas Gahr Støre i spissen, ført Stortinget bak lyset. Vi har reist dette spørsmålet flere ganger, sier Jensen.

– Totalt uakseptabelt

Også Høyre-leder Erna Solberg reagerer sterkt.

– Vår Midtøsten-politikk har vært å ikke ha direkte politisk kontakt med Hamas, sier hun.

– Det er totalt uakseptabelt, sier Knut Arild Hareide (KrF).

Sterke reaksjoner fra USA

Offisielt hevder regjeringen at Norge kun har kontakt med Hamas gjennom lavere tjenestemenn på Norges ambassader. Bare dette har skapt sterke reaksjoner i USA.

I Wikileaks-dokumenter, gjengitt i Aftenposten, går det frem hvor kritiske amerikanerne er til den norske kontakten med Hamas.

Amerikanske diplomater tror at regjeringen, inkludert utenriksminister Jonas Gahr Støre, i all hemmelighet har sympati med Hamas, som USA anser som terrorister, skriver Aftenposten.

– Støtter Hamas' posisjon

«Selv om de vil nekte for det, er det klare tegn til at kontakten med Hamas ikke bare handler om et taktisk behov for dialog, men også om at de på et nivå støtter Hamas' posisjon», skriver den daværende amerikanske ambassadøren i Norge, Benson K. Whitney, hjem til utenriksdepartementet i Washington i et notat i februar 2009.

Den radikale islamistorganisasjonen Hamas – som vant det palestinske valget i 2006 – har i dag makten på Gaza-stripen.

Hamas ligger i stadig konflikt med de palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden, og har i Gaza gjennomført utrenskninger av Fatah-medlemmer.

Selvmordsbombere mot sivile mål

Årsaken til at både USA og EU mener Meshaal leder en terror-organisasjon er blant annet taktikken med å sende selvmordsbombere mot sivile mål i Israel.

Khaled Meshaal er toppsjefen i Hamas. Han styrer organisasjonen fra Damaskus i Syria. Han har tidligere vært utsatt for attentat fra den israelske etterretnings-organisasjonen Mossad.

Meshaal gir sjelden intervjuer, men i forrige uke fikk TV 2 et eksklusivt intervju med Hamas-lederen.

– Ingen politisk kontakt siden 2007

Torsdag kveld sendte regjeringen ut en pressemelding der de presiserer at Norge aldri har anerkjent Hamas eller har opprettet forbindelser på politisk nivå med bevegelsen.

Allikevel er det «Norges linje å ha kontakter med alle representative politiske bevegelser i Midtøsten, inklusive Hamas, for å skape seg et inntrykk av politiske posisjoner og å kunne gi klare tilbakemeldinger», står det i pressemeldingen.

Videre presiseres det at Norge krever at Hamas anerkjenner Israels rett til å eksistere, og at Norge ikke har hatt politisk kontakt med Hamas siden 2007.