Tollvesenet beslagla i fjor fem ganger så mange piratkopierte varer som året før. (Foto: Goran Jorganovich)
Tollvesenet beslagla i fjor fem ganger så mange piratkopierte varer som året før. (Foto: Goran Jorganovich)

Piratvarer for flere millioner går rett i søpla

Tollvesenet gjorde rekordbeslag av piratvarer i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tollvesenet beslagla i fjor fem ganger så mye piratvarer som i 2009.

– Elektronikk og elektriske artikler kommer høyt opp på listen når det gjelder piratvarer. Sammen med klær, skotøy, medisiner, leketøy, sigaretter og matvarer, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse, til TV 2 Nyhetene.

Se bildekarusell øverst i artikkelen.

Piratvarekriminalitet er i dag den raskest voksende organiserte kriminelle virksomheten i verden. Bare det som ble tatt i Norge i fjor har en verdi på 40 millioner kroner.

Alvorlig kriminalitet

– En seriøs bedrift som får sine merkevarer plagiert kan knekkes på et øyeblikk og gå konkurs på et øyeblikk. Det fører til tapte arbeidsplasser, tapte skatteinntekter og økte sosialutgifter, forteller tolldirektøren.

Se reportasje i videovinduet under.

Og millionverdiene som blir tatt blir gjerne sendt til destruering slik piratvarene onsdag ble på forbrenningsanlegget på Klemetsrud i Oslo.

– Både piratvarer og andre fæle ting som tollvesenet tar, det brennes her alt sammen, sier Røse.

Advarer norske forbrukere

Norsk forening mot piratkopiering ønsker nå å advare norske forbrukere.

– Hvis man kjøper piratkopierte varer er man høyst sannsynlig med på å støtte organisert kriminalitet, sier styreleder Christoffer Vedal.

Foreningen som representerer flere norske bedrifter og organisasjoner forteller om piratkopiering i økende omfang.

Helsefarlige produkter

Og piratvarer er ikke bare ulovlig, men kan være helsefarlig. Falske varer tar livet av mer enn 3000 personer hvert år i G-20 landene alene.

– Dette kan gå utover sikkerheten til forbrukerne. Vi ser at det nå finnes piratkopierte legemidler, flydeler og leketøy. Mye av dette kommer fra Asia via Napoli og etterforskning har vist at mye kan knyttes til mafiaen i Italia, forteller Vedal.

Se reportasje i videovinduet under.

De samfunnsøkonomiske konsekvensene av piratkopiering kan være store. I G20-landene er det gått tapt 2,5 millioner arbeidsplasser, i følge tall fra Tollvesenet.

Samfunnsøkonomisk problem

– Hvis bedrifter som driver med innovasjon av nye produkter opplever at det ikke lønner seg så kan vi få et samfunnsøkonomisk problem. Dette påvirker arbeidsplasser og i EU har man regnet ut at 100.000 tapte arbeidsplasser per år knyttes direkte til piratkopiering, sier Vedal.

Og nå kan det gå mot strengere straffer. I EU er det forslag om fire års strafferamme.

– Det ligger et direktiv til behandling som foreslår en strafferamme på 4 år og offentlig påtale. Så da kan både forbruker, men først og fremst store aktører som smugler inn varer straffes, sier Vedal i foreningen mot piratkopiering.