denene (Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
denene (Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

– Løvetannbarn finnes ikke

Løvatannbarn klarer seg mot alle odds sies det. Men forskning viser at de har minst en hjelper.

Du har sikkert hørt om løvetannbarn; som en løvetann blomsterer de og gror trass i svært tøffe forhold.

Bilde-Fløgstad
Bilde-Fløgstad

Men forskning på løvetannbarn viser likevel at de ikke klarer seg helt uten hjelp av andre. De såkalt løvetannbarna har nemlig en ting til felles i tillegg til vansklige oppvekstvilkår.

– De har alltid hatt en eller flere voksenpersoner utenfor familien og hjelpeapparatet som har støttet dem og hatt tro på dem, hevder generalsekretær i UNICEF, Kjersti Fløgstad.

Du kan være den ene

«Du kan være Den ene» er navnet på UNICEFs første kampanje rettet mot norske barn. Gjennom kampanjen, ønsker UNICEF Norge å belyse viktigheten av å se og inkludere barn som strever i hverdagen.

De ønsker at kampanjen skal skape en folkebevegelse for å få flere voksne og barn til å forstå hvor lite som skal til for at de kan være den ene for et sårbart barn.

– Når en voksen kan bety så mye for barn som har det veldig vanskelig, så må omsorgfulle voksne kunne bety masse for de barna som bare har det litt vanskelig også. Og de er det jo enda flere av, forklarer Fløgstad.

Postmannen ble «den ene» for Marco Elsafadi

Marco Elsafadi
Marco Elsafadi

Basketballspiller Marco Elsafadi flyktet som barn fra Libanon til Tyskland sammen med sin familie. Da han og storebrødrene spilte fotball i gata, begynte postmannen å spille med dem.

– Det var ofte bare fem minutter, men han roste oss og oppmuntret oss, forteller Elsafadi.

Med morens tillatelse meldte postmannen guttene på fotballskole og påtok seg å kjøre dem til og fra trening.

Takker postmannen og to jenter med hoppetau

– Han var den første «den ene» for meg.

– Da vi flyttet til Kragerø, var det to 11 år gamle jenter med et hoppetau, som tok den samme rollen uten å vite om det selv, forteller basketballspilleren.

De to jentene var nysgjerrige på de nye naboguttene og ringte på for å høre om de ville hoppe tau. Tauhoppingen foregikk i noen dager før de fant ut at faren til en av jentene drev med fotball. Etter kort tid hadde Marco Elsafadi masse nye kamerater på fotballbanen og integreringen var igang.

Ønsker du å bli «Den ene»? Klikk her!

Du kan høre hele Marco Elsafadis historie øverst i videovinduet! (kommer snart)o