Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi snakker om ikonet, legenden og skjønnheten Jaguar E-Type.

Da den første modellen kom i 1961 slo Enzo Ferrari, ja, grunnleggeren av Ferrari, fast at det var den vakreste bilen som noen gang var laget.

I 2008 ble den kåret til tidens vakreste bil av leserne til Daily Telegraph. Den slo knockout på konkurrentene, og fikk fire ganger så mange stemmer som de andre. I tillegg har blant annet magasinet Sports Car International kåret E-Type til 1960-årenes bil.

En åpenbaring

Da den kom i 1961, satte den en ny standard for bilverden. Proporsjonene, linjene og renheten i designet gjorde den til et ikon, og har i ettertid fått fast plass i New Yorks Museum of Modern Art. Det er med andre ord kunst!

– Et halvt århundre med utvikling har ikke gjort E-Type mindre viktig. Den var en sensasjon da den ble lansert, og er fortsatt Jaguars største ikon. E-Type er rett og slett en av de mest spennende biler som noensinne er laget, og en arv etter genialiteten til Jaguars grunnlegger, sir William Lyons, sier Jaguar-direktør Mike O’Driscoll.

George Best og Bardot

På 1960-tallet sto kjendisene i kø for å eie en slik bil, og blant datidens superstjerner som rattet en E-Type finner vi fotballstjernen George Best, skuespillerikonet Brigitte Bardot og filmtøffingene Steve McQueen og Tony Curtis. Ikke rart «alle» drømte om en slik bil!

– Selv i dag har designet til E-Type innvirkning på hvordan vil tenker når vi utvikler framtidens biler. E-Type var en revolusjon og en sensasjon da den kom, sier designdirektør Ian Callum.

Jaguar E-Type debuterte under Genève Motor Show, og den siste bilen rullet ut av samlebåndet i 1975. Og det kunne ikke passet bedre at Jaguar vil innlede 50-årsjubileet med en markering på årets Genève Motor Show som starter 3. mars. Det spørs om ikke de nye modellene som blir presentert der blir overskygget av en 50-åring...

Del med vennene dine på Facebook

Les mer om bil og motor på siste.no

Se også: Legenden gjenoppstår

E-Type ble produsert fra 1961 til 1975. Foto: Jaguar