HUNDREVIS SKADD: En av de over 130 som ble skadd i eksplosjonen trilles vekk av russisk ambulansepersonell. (Foto: Alexander Zemlianichenko/Ap)
HUNDREVIS SKADD: En av de over 130 som ble skadd i eksplosjonen trilles vekk av russisk ambulansepersonell. (Foto: Alexander Zemlianichenko/Ap)

Taxi-sjåføren Artjom så selvmordsbomberen

Og nå har russiske myndigheter trolig funnet terroristens hode, melder Interfax.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skal være en kilde i russisk etterretning som opplyser til det russiske nyhetsbyrået at de har funnet hodet til en person som kan være «av arabisk opprinnelse».

SÅ TERRORISTEN: Artjom Zhilenkov (35). (Foto: Ivan Sekretarev/Ap)

– Vi har funnet hodet av en mann av arabisk opprinnelse. Han var om lag 30–35 år gammel. Han utløste antageligvis sprengladningen, sier kilden.

Og ifølge nyhetsbyrået RIA Novosti jakter politiet nå på tre personer som skal ha hjulpet den angivelige selvmordsbomberen, blant annet med å komme seg til flyplassen.

Ti meter unna bomberen

Bombeangrepet, som fant sted i ankomsthallen ved den travle flyplassen har tatt livet av 35 personer og såret ytterligere minst 130 personer. Blant dem var en russisk taxisjåfør:

– Mannen detonerte en bombe, han hadde den kanskje i en koffert eller noe, forteller Artjom Zhilinkov, blodig og med hullete klær, til hordene av journalister ved Domodedovo-flyplassen like utenfor Moskva.

Han befant seg trolig bare ti meter unna selvmordsbomberen, og overlevde mot alle odds.

LES OGSÅ:
– Folk dekket i blod kom løpende ut
– Utlendinger blant de drepte i Moskva

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Det skal ha blitt funnet svært mange rester av bein og føtter like ved der bomben gikk av. Russiske medier melder ifølge BBC News at det kan være en indikasjon på at eksplosivene ble detonert nært bakken.

– Det er allerede slått fast at det er snakk om en sprengladning tilsvarende mellom fem og ti kilo TNT, og bomben var ladet med bolter og spiker for å skape mest mulig skade, sier TV 2 Nyhetenes reporter i Moskva, Øystein Bogen.

Ble kastet bakover

– Jeg løftet hodet mitt akkurat i det bomben gikk av. Mange ropte og skrek, og en person ropte «aaah» rett før smellet kom. Jeg så at kofferten brant, og jeg så mannen bakfra. Så enten detonerte han noe, eller så hadde han eksplosivene på kroppen, forteller Zhillinkov.

– Eksplosjonen kastet meg tre meter bakover. Jeg kom meg opp og løp ut da panikken brøt ut.

SE OGSÅ: Følg dramatikken på russisk TV direkte her

– Hvordan så selvmordsbomberen ut?

– Bakfra så det ut som han hadde svarte klær på seg. Jeg så ikke noe annet, forteller han.

Andre vitner forteller om personer med grusomme og utenkelige skader:

– En mann fikk halve kroppen blåst vekk av eksplosjonen, forteller øyenvitnet Olga Yaholnikona til RenTV.

Tar ikke selvkritikk

Russiske myndigheter vil ikke umiddelbart ta selvkritikk for dårlig sikkerhet ved flyplassen. BBC får opplyst at det tidligere var metalldetektorer ved inngangen til flyplassen, men at disse ikke lenger er i bruk.

– Terrorismens natur er at ingen i noe land i verden slipper unna trusselen, og ingen av oss kunne ha sørget for at sikkerheten var 100 prosent, sier talsmann for statsminister Vladimir Putin, Dmitrij Peskov til BBC.

I BEREDSKAP: Ambulanser står oppstilt utenfor Domodedovo-flyplassen utenfor Moskva. (Foto: ANDREY SMIRNOV/Afp)