jonas gahr støre (Foto: TV 2)
jonas gahr støre (Foto: TV 2)

Feirer polarheltene for å bli klokere

Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener vi som nasjon må bruke Nansen-Amundsen-jubileet til å bli litt klokere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med musikk komponert av Terje Isungset og framført på instrumenter skapt av hundre år gammel Sørpol-is og fem hundre år gamle iskjerna fra klodens nordlige pol, ble Nansen/Amundsen-året åpnet i Tromsø i ettermiddag. Mystisk og spennende musikk, akkurat som den verden Fridtjof Nansen og Roald Amundsen hentet hjem kunnskap fra. 

Nå skal våre to største polarhelter og nasjonsbyggere feires.

Sammensatte personer

– Hvorvidt de er helter det kan vi alltid diskutere, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre, som foresto den offisielle åpning ved Fram-senteret.

I 2011 er det 100 år siden Roald Amundsen vant kappløpet mot Sørpolen, og 150 år siden eventyreren, vitenskapsmannen og humanisten Fridtjof Nansen ble født.

– De var også sammensatte personer og var ikke bare enkle å ha med å gjøre. Men det de gjorde forteller litt om oss, og det er det vi må bruke et jubileumsår til å forstå mer av.

– Og vi må feire dem?

– Jeg synes det, og det skal vi gjøre. Vi skal både feire og markere og bli litt klokere.

Støre berømmet Amnesty-engasjement

Amundsen vant kappløpet mot Sørpolen, og som Nansen var han en mann med mot, sa Støre da han åpna jubileumsåret. Han berømmet de som i dag utviser mot. All slags mot, også det mot som kreves for å kjempe for andres rettigheter i regi av Amnesty International.

Humanisten Nansens mente menneskeverdet var overordnet alt, også statsgrenser. I hans ånd, for Maria Ameli og de papirløse, ble det demonstrert under jubileumsåpninga.

Vi må la oss utfordre

– Nansen skal ikke bare få oss til å hylle det som skjedde før, vi skal også bli utfordret av det, sier Støre.