GIFTMANGEL: Flere delstater i USA sliter med å få tak i legemiddelet som brukes i forbindelse med henrettelser.  (Foto: SCANPIX)
GIFTMANGEL: Flere delstater i USA sliter med å få tak i legemiddelet som brukes i forbindelse med henrettelser. (Foto: SCANPIX)

Dansk selskap lager gift til henrettelser

Det danske legemiddelselskapet Lundbeck er eneste leverandør av bedøvelsesmiddelet pentobarbital, som brukes i henrettelser i USA.

Det skriver avisa The New York Times. Normalt er det bedøvelsesmiddelet natriumtiopental som anvendes i henrettelser i USA, men delstaten Oklahoma gikk i fjor over til pentobarbital som følge av mangel på natriumtiopental.

Giftmangel

Mangelen på natriumtiopental har allerede ført til at flere henrettelser er blitt utsatt i USA, og fredag ble det dessuten kjent at Hospira, det eneste amerikanske selskapet som produserer natriumtiopental, vil avslutte produksjonen av bedøvelsesmiddelet ved sin fabrikk i Italia.

Årsaken er at selskapet ikke kan møte et krav fra Italias nasjonalforsamling om garanti mot bruk av stoffet i henrettelser.

– Enormt ergerlig

Danske Lundbeck er ikke stilt overfor noe tilsvarende krav, men selskapet vil nå ta kontakt med amerikanske helsemyndigheter for å gjøre oppmerksom på at legemiddelet blir anvendt til et annet formål enn hensikten, skriver den danske avisa Politiken i sin nettutgave.

– Og så må det være opp til dem å gripe inn, sier Lundbecks kommunikasjonsdirektør Anders Schroll.

Ifølge ham er det «enormt ergerlig» at selskapets legemiddel blir anvendt i henrettelser. Hittil er det anvendt i tre henrettelser i Oklahoma. (©NTB)