Zarife Kashtanjeva (Foto: TV 2)
Zarife Kashtanjeva (Foto: TV 2)

Staten tvinger Zarife å forlate barna i to år

Vil kaste henne ut av Norge fordi hun jobbet etter at arbeidstillatelsen gikk ut.

På Frekhaug i Hordaland hadde mange møtte fram lørdag for å vise sin støtte til den kosovoalbanske tobarnsmoren Zarife Kashtanjeva. Tre år gamle Elan gikk fremst i fakkeltoget sammen med resten av familien sin.

Tapte ankesaken

Utlendingsnemnda vil sende henne ut for brudd på utlendingsloven, blant annet fordi hun fortsatt å jobbe da arbeidstillatelsen hennes gikk ut. At hun betalte skatt i perioden hjalp ikke.

Hun gikk rettens vei, men i rettssystemet har vurderingene vært delte. Hun vant fram i tingretten, men flertallet i lagmannsretten ga utlendingsnemnda medhold og utviste henne for to år.

– Jeg har ikke tenkt å gi opp. De kan komme å hente meg med tvang og sende meg tilbake, for jeg tenker ikke å gå fra to barn, sier Kashtanjeva til TV 2 Nyhetene.

– Uakseptabelt

Denne uken varslet regjeringen en regelendring for arbeidsinnvandring. Den kan gjøre det enklere å komme raskt tilbake for mennesker som Maria Ameli, men vil nok ikke hjelpe Zarife.

– Det er jo en gradering av menneskeverd som er uakseptabel. Denne varslede regelendringen legger opp til en sterk forskjellsbehandling mellom de som har ressurser til å skaffe seg en godt betalt jobb med en gang og de som ikke kan det, sier advokat Halvard Helle.

Han representerer tobarsnmoren som kjemper for å bli i Norge sammen med barna.

Frykter Amelie-oppstusset

Og mange på Frekhaug er enige med advokaten, samtidig som de frykter at alt oppstusset rundt Amelie-saken vil få uheldige konsekvenser.

– Den saken har nok gått utover mange andre saker. Det er tragisk det som skjer med henne i dag, men de må ikke glemme at det finnes andre som er i enda verre situasjon enn henne, som må reise fra ungene sine, sier Randi Moen.

Kashtanjeva siste håp er at Høyesterett vil behandle saken hennes.