kraftsluket (Foto: TV 2)
kraftsluket (Foto: TV 2)

Her «stjeler» de strøm fra 20.000 husstander

Mens nordmenn sliter med skyhøye strømregninger, sluker plattformen i Nordsjøen elektrisitet.

Samtidig som kraftmangelen truer fastlands-Norge og vi oppfordres til å spare strøm er Gjøa plattformen like vest for Florø i full gang med produksjon drevet på elektrisitet fra land. Elektrisitet som kunne gitt strøm til 15-20.000 husstander.

Kabelen som kommer inn til Gjøa plattformen, som offisielt åpnes neste uke, er et eksempel på norsk miljøpolitikk, og CO2-utslippet som andre installasjoner har, er minimalt fra Gjøa.

– Dette er løsningen som er valgt. Det var et politisk ønske, så her står vi i dag, sier administrerende direktør for GDF Suez, Norge, Terje Overvik til TV 2 Nyhetene.

Strøm nok til 15-20.000 husstander

Siden 11. juli 2010 har Gjøa hatt tilgang til 43 megawatt fra gasskraftverket på Mongstad. Men samtidig mangler fastlands-Norge strøm. Prisene går opp og Enova og Statnett skal ha oss til å spare strøm. Gjøa-strømmen kunne gitt kraft nok til 15-20.000 husstander.

– Jeg driver min business her, og jeg synes det er en god løsning for oss, sier Overvik.

GDF Suez-sjefen er tilfreds med løsningen for Gjøa både teknisk, økonomisk og miljømessig, men han er sterkt tvilende til om det politiske ønsket om elektrifisering av sokkelen er bra.

– Jeg ser jo at den diskusjonen har dukket opp igjen, og jeg mener at det nødvendigvis ikke er den beste løsningen, også ut fra kostnadsmessige hensyn, sir den norske GDF Suez-sjefen.

– Strøm til alle

I kontrollrommet på den nye plattformen vest av Florø deles skepsisen til sjefen.

– Dette er jo en politisk avgjørelse som ikke henger helt sammen, spør du meg, sier prosesstekniker Tommy Karlsen og legger til:

– Jeg synes det er dårlig at det ikke blir tatt en avgjørelse som skaffer alle strøm nok.

– Ikke vår skyld

For også oljearbeidere har bolig på land og økte strømregninger.

– Jeg la merke til at strømregningen i januar ble veldig høy, sier Overvik.

– Er det deres skyld?

– Nei, det er ikke vår skyld.

Gjøa og Troll A er så langt de eneste elektrifiserte feltene på sokkelen. Samlet tar de strøm tilsvarene forbruket til minst 80.000 husstander på land.