Pakistanske ungdommer kjøler seg ned i en fontene i Lahore under en hetebølge i mai.  (Foto: Afp)
Pakistanske ungdommer kjøler seg ned i en fontene i Lahore under en hetebølge i mai. (Foto: Afp)

Norge hutret, men kloden svettet i 2010

En bitende kald norsk vinter til tross: Det er aldri tidligere blitt målt høyere global temperatur enn i fjor.

Den meteorologiske verdensorganisasjon (WMO) har satt sammen temperaturmålingene til britiske og amerikanske forskningsinstitutter, og konklusjonen er klar:

Det er aldri tidligere blitt målt høyere global temperatur enn i fjor.

Norge var et unntak

Selv om det var kaldt i Norge og andre europeiske land på begynnelsen av vinteren, har varmt vær andre steder i verden dratt opp det globale gjennomsnittet. Dermed ble det satt varmerekord samtidig som gradestokken krøp ned mot 20 minus i Oslo.

Les: 2010 var rekordkaldt

De varmeste årene som så langt er registrert på jorda, er 1998, 2005 og 2010. Ifølge WMO er forskjellene mellom disse tre årene så små at de ligger innenfor feilmarginen.

– Det viktigste signalet er at oppvarmingen fortsetter, og tendensen blir sterkere for hvert år som går, framholder WMO-sjef Michel Jarraud.

Klimagassene avgjør

Jarraud sier utslippene av CO2 og andre klimagasser vil avgjøre hvor mye varmere det blir i framtida.

– Det vil avhenge av hva som blir gjort for å begrense utslippene av drivhusgasser.

Varmest i sør og lengst nord

Store deler av Afrika, det sørlige Asia, Grønland og den nordlige delen av Canada er blant områdene som opplevde uvanlig varmt vær i fjor, ser kartet nederst.

I tillegg til at det måles høye temperaturer på land, var mengden sjøis i Arktis i desember den laveste som noen gang er registrert.

Avvik fra normal temperatur for januar til desember 2010. De største sirklene er avvik på 5 grader C, blått er kaldere, rødt varmere. (Foto: NOAA)
Avvik fra normal temperatur for januar til desember 2010. De største sirklene er avvik på 5 grader C, blått er kaldere, rødt varmere. (Foto: NOAA)

(©NTB)