Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når hodepinen slår til i forbindelse med alkoholinntak er det mange ting vi kan skylde på.

Oftest er den største syndebukken alkoholen selv, men det kan også spille en rolle hva du drikker.

En myte!

Vi har hørt at vin med tanniner gir hodepine.

Tanniner, eller garvestoff, er en naturlig syre som finnes i mange forskjellige planter og plantedeler. Det er tanninene i vinen som gir den beske og tørre smaken som «tørker ut» munnhulen.

– Det er en myte at tannin gir hodepine, sier vinkjenner Christer Berens.

Rødvin verre enn hvit

Det er derimot sånn at mange oftere får vondt i hode av rødvin enn av hvitvin. Ifølge Berens har det sammenheng med at mange rødviner har ligget lenge på ekfat. Da dannes en type bakterier som mange reagerer på.

– Dette er en allergisk reaksjon, sier vineksperten, som mener tannin, eller garvestoffer, har fått et ufortjent dårlig rykte. Det er nemlig ingen studier som viser noen direkte sammenheng mellom tanninnhold i vin og hodepine.

Likevel opplever en del personer kraftig hodepine som ikke står i forhold til hvor mye vin de har drukket.

Sannsynligvis er forklaringen sammensatt, det skyldes ikke ett enkelt stoff i vinen. Inntak av rødvin øker for eksempel serotoninnivået i kroppen, som igjen kan utløse migreneanfall hos personer som er utsatt for migrene. Hvilket eller hvilke stoffer som forårsaker dette er uvisst.

Allergisk reaksjon

Christer Berens forteller at mange reagerer på rødvin som har ligget lenge på ekfat. Da dannes histamin, som mange reagerer på.

– Histamin kan føre til en allergisk reaksjon, som kan unngås med vanlige allergitabletter, sier Berens.

Ifølge Berens er det ofte eldre, spanske viner som har et høyt innhold av histamin.