Krekar og Meling (Foto: Scanpix/TV 2)
Krekar og Meling (Foto: Scanpix/TV 2)

Krekar vil hjem til Irak

Håper å kunne flytte hjem i løpet av 2012. Advokaten er i dialog med norske myndigheter.

Mulla Krekar ønsker å forlate Norge. Han vil hjem til Nord-Irak. Hans advokat, Brynjar Meling, er i dialog med norske myndigheter om en hjemsendelse av Krekar, men det går langsomt.

– Mange vil ha mulla Krekar ut, og mulla Krekar vil selv ut av Norge, sier Meling til TV 2 Nyhetene.

Krekars advokat gjennom mange år sier dette i full forståelse med sin klient, og legger til at Krekar er åpen for at hans ønske om å forlate Norge nå kommuniseres offentlig.

Dialog med regjeringen

Meling forteller at han er i dialog med medlemmer av regjeringen om en hjemsendelse av Krekar, men ifølge Meling er det ikke bare å sette Krekar på første fly til nord-Irak.

At Krekar både av USA og FN er stemplet som terrorist, krever at norske myndigheter engasjerer seg i prosessen som han og Krekar selv har tatt initiativ til.

Meling sier at det vil være uholdbart for Krekar å forlate Norge hvis hans navn står på en internasjonal liste over ettersøkte terrorister. Han vil derfor at norske myndigheter skal bidra til at Krekar strykes fra denne listen.

– Det som er viktig å forstå er at forfølgelse er et vanskelig tema. Det må noen kriterier på plass for at man skal kunne sende en person sikkert tilbake. Når det gjelder Krekar må vi se på hans forhold til denne terrorlisten til FN og hvilken situasjon som venter ham i nord-Irak, sier Meling.

Ny debatt

At spørsmålet tas opp nå har en klar sammenheng med innvandingsdebatten rundt Maria Amelie og Kamuran Kaplan som begge trues med utkastelse fra Norge, men som ønsker å bli.

Tirsdag kveld var Meling selv til stede da det ble arrangert demonstrasjon til støtte for Kaplan i Stavanger. I likhet med kurderen Krekar har kurderen Kaplan dom fra høyesterett om at han er uønsket i Norge og skal kastes ut.

– Det finnes mange triste skjebner der ute som ikke har mennesker som har ressurser til å kjempe for seg, og som kanskje går en langt mer usikker skjebne i møte enn disse to enkeltsakene som har vært fremme i media i det siste, sier Meling.

(Artikkelen fortsetter under videoklippet.)

486526

– Gjør det som er mulig

Venstres nestleder, Helge Solum-Larsen, talte under demonstrasjonen varmt for at Kaplan må få bli i Norge sammen med sin kone og tre barn som alle har fått oppholdstillatelse i Norge.

– Norge er blitt et kaldt land. Jeg vil vi skal vise oss som medmennesker. Det er på tide å sette en grense, sa Solum-Larsen i talen.

Når TV 2 forteller ham om Krekars ønske om å få reise hjem, taler han også varmt for at det må skje.

– Hvis det finnes noen som helst mulighet for mulla Krekar å returnere til Irak, bør regjeringen gjøre det som er i dens makt til faktisk å la det skje, sier Solum-Larsen til TV 2 Nyhetene.

Vil ta tid

Meling sier at selv om prosessen er i gang, regner han med det vil ta tid før Krekar kan få sitt ønske oppfylt, og at det avhenger av norske myndigheters vilje til å jobbe med saken. Men Meling håper det kan skje i løpet av 2012.

– Krekar har dessuten en lavere terskel for når han mener det er trygt å dra hjem enn det norske myndigheter har mulighet til, i forhold til de forpliktelsene som påhviler dem, sier Meling.