Korridor pasient anne grete strøm erichsen (Foto: TV 2)
Korridor pasient anne grete strøm erichsen (Foto: TV 2)

Vil ikke love slutt på korridorpasienter

Helseministeren mener det er uakseptabelt at pasienter ligger i sykehus-korridorene, men hun vil ikke love at det skal bli slutt på praksisen.

Onsdag måtte helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) redegjøre for kaoset ved Akershus universitetssykehus i Stortinget.

I flere reportasjer har TV 2 satt søkelyset på Ahus, som nå får ansvaret for 160.000 nye, potensielle pasienter i forbindelse med at Aker sykehus legges ned.

Opptil 27 pasienter har ligget i korridorene på Ahus samtidig, og fylkeslegen gransker nå en hendelse hvor en pasient fikk hjerte- og pustestans på korridoren.

Les mer: Korridorpasient nær døden på grunn av plassmangel

– Ikke akseptabelt

– Pasientplassering i korridor er ikke akseptabelt, fortalte Strøm-Erichsen fra Stortingets talerstol, samtidig som hun delvis forklarte den vanskelige situasjonen på Ahus med en pågående influensa-epidemi.

Men til tross for dette - torsdag i forrige uke fortalte direktør Hulda Gunnlaugsdottir ved Ahus at hun tror problemet vil vedvare på Ahus - og andre sykehus:

– Jeg tror at i helse-Norge vil vi i lang tid framover ha pasienter i korridorene.

– Må gripe inn

Lederen av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Bent Høie (H), mener statsråden nå må ta grep. Pasientplassering i korridor er ikke akseptabelt

– Vi kan ikke ha et helsevesen der et av våre største sykehus planlegger at de skal ha korridorpasienter i uoverskuelig framtid. Da må helseministeren gripe inn i dette, sier Høie til TV 2.

På konkrete og gjentatte spørsmål fra TV 2 til Strøm-Erichsen om hun vil gi et løfte om at det skal bli slutt på korridorpasientene, viser hun til helseforetakenes ansvar.

– Jeg stiller disse kravene, og kommer til å ta dette opp med de regionale helseforetakene. Det er dem jeg har en styringsdialog med, svarer statsråden.

Tips oss!
Vet du noe om denne saken?
Kontakt TV 2s reporter på e-post bca@tv2.no!

Ingen løfte

Men du har til syvende og sist ansvaret over helseforetakene for dette?

– Og derfor stiller jeg også krav om det.

Men ikke noe løfte?

– Derfor stiller jeg krav til helseforetakene, at dette må de jobbe med. Det skal ikke være en normalsituasjon at det er pasienter på korridorene.