Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Manneinfluensa» eller «man flu» som det opprinnelige utrykket er på engelsk blir i ordbøker definert som en forkjølelse eller forkjølelseslignende symptomer som rammer en mann som vil overdrive klaging og syting over hvor syk han er.

Sannhet eller myte?

Mange kvinner morer seg over fenomenet, og flirer mer eller mindre åpenlyst over ektemenn og kollegaer som lider av det de fleste kvinner oppfatter som moderate forkjølelsesplager.

Men nå kan det hende kvinner må gå i seg selv og ha mer medfølelse med sine syke menn. I hver fall hvis man skal tro sørkoreanske forskere.

De mener nemlig at menn takler stressende jobber dårligere enn kvinner. Det gjør dem ekstra dårlige når de får en virusinfeksjon, skriver Sky News.

– Jobbstress gir dårligere immunforsvar

«Enhver assosiasjon mellom arbeidsrelatert stress og forkjølelse kan bli forsterket hos menn. Mens kvinner reagerer med en mer stoisk ro», skriver forskerne i tidsskriftet Occupational Medicine.

FORKJØLET? Hvis du er mann blir du lettere syk hvis du er stresset, viser forskning. (Foto: Scanpix)

Forskningsgrunnlaget er 1200 kroppsarbeidere i 40 ulike bedrifter i Sør-Korea. Menn i krevende jobber hadde 74 % flere innrapporterte tilfeller av forkjølelsessymptomer enn menn med mindre krevende jobber.

Sjansen for å bli syk var 42 % høyere blant menn som ikke har tilstrekkelig kontroll over arbeidssituasjonen sin, og 40 % høyere blant dem som ikke hadde et solid sosialt nettverk.

Kvinner blir ikke mer syke under stress

Blant kvinnene i undersøkelsen var det ikke noe klart skille mellom de som hadde krevende, og de som var i mindre stressende stillinger.

Britiske forskere støtter sine sørkoreanske kollegaer. De sier til Sky News at stress påvirker immunforsvaret, og man kan lettere bli mottakelig for smittsomme sykdommer. I tillegg er stressymptomer i seg selv en av årsakene til flest langtidssykemeldinger.