DYSTRE TALL: Storbritannias statsminister David Cameron sier økningen i arbeidsledighet gir grunn til bekymring.  (Foto: LEON NEAL/Afp)
DYSTRE TALL: Storbritannias statsminister David Cameron sier økningen i arbeidsledighet gir grunn til bekymring. (Foto: LEON NEAL/Afp)

Britisk ledighet over 2,5 millioner

Arbeidsløsheten i Storbritannia stiger igjen. Statsminister David Cameron sier de nye ledighetstallene gir grunn til sterk bekymring.

I de tre månedene fram til november i fjor økte ledigheten med nesten 50.000 til 2,5 millioner, het det i en kunngjøring fra det statistiske sentralbyrået ONS onsdag. Dette var 49.000 flere enn i august 2010 og 38.000 flere enn i november 2009.

Cameron: – Skuffende tall

– Enhver økning i ledigheten gir grunn til sterk bekymring, sa David Cameron i Underhuset i London etter at tallene var lagt fram.

– Statistikken inneholder noen svært skuffende tall, spesielt når det gjelder ledigheten blant ungdom, tilføyde han.

Rekordmange unge arbeidsledige

Antallet briter i alderen fra 16 til 24 som har registrert seg som arbeidsledige, økte med 32.000 i tremånedersperioden fram til november. Det samlede tallet kom dermed opp i 951.000, det høyeste siden 1992 da det først ble innført egen statistikk for denne gruppen.

Det er særlig blant ungdom i alderen 16-17 at arbeidsledigheten har steget. Dette har skapt en frykt for at Storbritannias unge kan bli en «tapt generasjon» som ikke kan få seg jobb, skriver the Guardian.

Gordon Brown ber Obama om hjelp

Landets tidligere statsminister Gordon Brown vil i morgen be lederne for G20-landene om å ta stilling til problemet, melder The Guardian. Han advarer mot en global epidemi med unge arbeidsledige, og vil be USAs president Barack Obama om å gå i front for å hjelpe de 81 millioner menneskene under 25 år som nå er uten arbeid.

Ledighetstallene ble lagt fram dagen etter at det ble kjent at lønns- og prisveksten i Storbritannia steg til 3,7 prosent i desember. Dette utløste spekulasjoner om at sentralbanken Bank of England snart må begynne å sette opp renten.

(©NTB/ TV 2)