app (Foto: TV 2)
app (Foto: TV 2)

Stopper iPhone-tyven med sensasjonell app

To nordmenn vekker internasjonal oppsikt med en mobilapplikasjon som låser telefonen om den kommer i feil lomme.

Doktorgradsstudenten Mohammad Omar Derawi og førsteamanuensis Patrick Bours bytter iPhoner, legger dem i lommene sine og går så side om side gjennom Høgskolen i Gjøvik. Mens de går, analyserer et program i telefonen ganglaget deres.

– Kan dere logge dere inn på hverandres telefon nå?

– Jeg fikk Mohammeds telefon og da kan jeg ikke logge meg inn. Den spør etter et ganglag som er forskjellig fra mitt ganglag, sier Bours.

Kan ikke jukse

Han prøver igjen, denne gangen går han på en litt annerledes måte.

– Jeg prøver å gå på samme måte som Mohammad vanligvis går, men jeg vet ikke om det var det samme.

Men juksegangen hjalp lite.

– Den har registrert «false», sier Derawi.

Sikrere enn fingeravtrykkslesere

Forskerne ved The Norwegian Information Security laboratory (NISlab) har klart å utnytte bevegelsessensorene i smart-telefoner til å gi påloggingskontroll til telefonen som skal være sikrere enn en fingeravtrykkleser.

– Jeg kan lage en lateks-kopi av en annens persons fingeravtrykk og ha den på tuppen av min egen finger, så blir jeg gjenkjent som denne personen, sier Bours.

Men med ganglag er det mye vanskeligere.

– Alt fra vekt, lengde på de forskjellige delene av beina, kjønn og type sko spiller inn. Det er 24 forskjellige parametre, sier Bours.

Applikasjonen må først «læres» hvordan eieren går. Deretter vil den kontrollerer bevegelsene den blir utsatt for, opp mot dette lagrede ganglaget, før telefonen låses opp.

– Men hva gjør du hvis du er full?

– Da kan man bruke alternativet, det er selvfølgelig koden som du kan taste inn. Eller så kan du lære telefonen ditt fulle mønster, smiler Derawi.

Kan sikre sykehusjournaler

Derawi ser for seg applikasjonen bli brukt på blant annet sykehus, der ganglaget kan brukes til å identifisere brukere som skal få tilgang til pasientjournaler på en iPad.

– Legen har et ganglag som er unikt, sykepleieren har et ganglag som er unikt. Ut fra deres gange kan de få adgang til forskjellige rettigheter, forskjellige journaler fra iPaden, sier Derawi.

App til høsten

Foreløpig finnes appen bare som en prototype, men Derawi ser for seg at programvaren etter hvert kan legges ut som åpen og gratis tilgjengelig kildekode slik at andre kan bygge videre på den. Og kanskje kommer programmet i nedlastbar form til smarttelefoner til høsten.