iphone (Foto: Dominic Lipinski/Pa Photos)
iphone (Foto: Dominic Lipinski/Pa Photos)

Norsk gründersuksess

To norske 19-åringer har funnet opp et etui som lader opp iPhonen din hvis du legger den under et lysstoffrør eller i solen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De to kameratene Waleed Ahmed (19) og Flemming Bordoy (19) var på ferie i Dubai. De unge guttene lå på stranden, da behovet oppsto. Mobiltelefonen er tom for batteri. Guttene begynte å drodle ideer.

– Vi tenkte: Det er grønn tid. Hvorfor ikke utvikle et miljøvennlig produkt som gjør at batteriet på telefonen holder lenge også gjennom en dag på beachen i Dubai?, sier Ahmed til God morgen Norge.

Da kom ideen om å lage et etui til iPhone som lader opp batterier ved hjelp av UV-stråler fra solen eller en lampe.

Statlig hjelp

Tilbake i Norge hjalp Waleed Ahmeds bror som er ingeniør, guttene med utviklingen av etuiet. De søkte om etableringsstipend fra Innovasjon Norge, som de fikk invilget. Waleed Ahmed er ambassadører for Ungt Entreprenørskap.

– Staten har hjulpet oss med å få realisert produktet, sier Ahmed.

Trond Giske, nærings- og handelsminister (Ap), sitter ved siden av Ahmed i God morgen Norges studio, og vil ikke ta æren.

– Kanskje det å få litt oppstartkapital, råd og veiledning, er den lille ekstra dytten som skal til. Men 99 prosent av æren ligger hos dem som har stått på dag og natt for å få det til, sier Giske, og ser på Ahmed, som ser sjenert ned i bordet.

Pengejakten

Waleed Ahmed (19) og Flemming Bordoy (19) sparte sammen 60.000 kroner for å utvikle en prototyp. De måtte til Kina for å få gjort det. Her hjemme ville det kostet 1,5 millioner.

Guttene startet bedriften Grønt Norge, og med prototypen i hånden søkte de om patent og begynte å jakte på penger.

De fikk 150.000 fra Innovasjon Norge og 1 million kroner fra pengesterke personer i Kuwait.

Verdensprodukt

Per i dag er det produsert 10.000 enheter som er solgt til et teleselskap i Kuwait. Waleed var i Kuwait i høst og sikret avtalen. Alle er solgt , og 35 000 nye er på vei. Fra Vietnam har de fått bestilling på 100.000 eksemplarer av solcelleetuiet. I Afrika har Ekas fått enerett på produktet, og målet deres er å selge 10 millioner eksemplarer. MA Business Soulution har fått eneretten i Storbritannia.

Drømmer om Apple

Ahmed og Bordoys mobiletui skal selges i Norge gjennom Telenor sine butikker og nettbutikker. Guttene skal ha stand på Mobile World Congress, verdens største mobilmesse i Barcelona. De har også etablert bedrift i USA. Der håper guttene å få det multinasjonale selskapet Apple på kroken.

– Jeg vet ikke hvor vanskelig det er, men vi skal nok klare å få det inn i Apple store, sier Ahmed selvsikkert.

Trond Giske er imponert.

– Å ha en idé er en ting, men å gå derfra til at det faktisk blir noen ting, det er der de fleste stopper, sier Giske.

For det å se behovene, er ikke så vanskelig. Men å få utviklet produktet, starte en bedrift, få forretningspartnere, få produktet satt i produkson og i salg – dét er kunststykket.

LES OGSÅ: Nå er iPad her

Pris

Salgsprisen for etuiet er 449 kroner. Ahmed synes det er en passe pris, ettersom et vanlig etui koster 300 kroner. Han tror folk vil være villig til å betale 149 kroner ekstra for solcellepanel og batteri.

Det koster cirka 50 kroner å produsere dette. Grønt Norge sitter igjen med 110 kroner per enhet.

Etuiet lades opp med sol eller kunstig lys, og er utviklet for iPhone 3. Det tar rundt seks timer under en lampe å lade opp telefonen helt.

Guttene samarbeider nå med Telenor for å prøve ut etui for iPhone 4

LES OGSÅ: Her er de nye spillfavorittene