TRENGER ARBEIDSINNVANDRERE: Heikki Holmås (SV) mener regelverket må tas opp til debatt. (Foto: Privat/TV 2)
TRENGER ARBEIDSINNVANDRERE: Heikki Holmås (SV) mener regelverket må tas opp til debatt. (Foto: Privat/TV 2)

Maria Amelie-saken: – Absurde regler

SVs Heikki Holmås mener Maria Amelie-saken er full av paradokser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kveld ble papirløse Maria Amelie pågrepet av politiet på Lillehammer. Bare et par timer tidligere hadde Utlendingsnemnda bestemt at 25-åringen skulle kastes ut av landet, skriver VG.

Hun kom til Norge som 16-åring, har tatt utdannelse og er svært godt integrert i samfunnet. Hun har blant annet skrevet bok om sitt liv som papirløs innvandrer og ble kåret til årets nordmann i fjor av tidsskriftet Ny Tid.

Maria Amelie fremstilles for fengsling i Oslo tingrett klokken 14 torsdag. Da skal en dommer avgjøre om 25-åringen skal holdes på Trandum ventemottak til hun kan settes på et fly ut av landet.

Her blir Maria Amelie pågrepet av politiet

Paradoks

– Regelverket som det er, følges jo. Jeg påpeker at det er absurd at vi har et regelverk som på den ene siden åpner for arbeidsinnvandrere som er høyt utdannede. Maria Amelie hadde fått opphold etter det regelverket, sier stortingsrepresentant Heikki Holmås (SV).

– I stedet lar vi innvandringspolitiske hensyn i denne sammenhengen bety at vi kaster henne ut. Det er et paradoks som vi må ta en ordentlig samfunnsdebatt på i Norge, sier Holmås til TV 2 Nyhetskanalen.

– Umenneskelig

Også Venstre reagerer kraftig på behandlingen av Maria Amelie. Nestleder Helge Solum Larsen sier Amelie er blitt et symbol på den en politikk som han kaller umenneskelig.

– Dette er resultatet av asylpraksisen til en umenneskelig rødgrønn regjering som jeg ikke kan fatte at SV lenger ønsker å være en del av, sier Solum Larsen. Han har truffet Amelie en rekke ganger.

«Haleheng»

Maria Amelies advokat Brynjulf Risnes sier at en av tingene som gjør Marias sak spesiell, er at hun kom til Norge som barn og bare har vært et «haleheng» til foreldrenes sak.

Ifølge advokaten har hun aldri fått noen egen behandling av sin sak.

– Ingen sår tvil om argumentene knyttet til systemet og at vi ikke kan premiere ulovlig opphold. Samtidig finnes det enkeltskjebner, og da særlig knyttet til barn, hvor vi ikke kan belaste barna for foreldrenes feil. Det kan ikke bli sånn at systemet er så lite fleksibelt at det ikke fanger opp en eneste enkeltskjebne, sier Risnes til TV 2 Nyhetskanalen.

Statseekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet sier til NRK at de ikke kan skille enkeltsaker.

– Hun har ikke reist frivillig slik ankebehandlingen konkluderte, sier Lønseth ifølge Dagbladet.

Se reportasje fra TV 2 Nyhetskanalen (reporter: Cathrine Eldorhagen)

483838

Støtteaksjoner

Da Maria Amelies kjæreste hørte om pågripelsen, fryktet han at hun kom til å bli sendt rett ut.

– Jeg dro rett til Trandum da jeg fikk vite at hun var pågrepet på Lillehammer, sier Eivind Trædal, Maria Amelies kjæreste, til NTB torsdag morgen.

Da han kom fram til politiets utlendingsinternat, fikk han beskjed om at han ikke fikk lov til å treffe henne.

Annen kontakt er også vanskelig, og Trædal reagerer på at Maria Amelie kun er innvilget én telefon i løpet av dagen. Men torsdag kveld får han altså se henne igjen.

Før det skjer, er han opptatt med å mobilisere folk, blant annet til støtteaksjoner i løpet av dagen. Trædal vil også være til stede når samboeren fremstilles for fengsling i Oslo tingrett torsdag.

(TV 2NTB)