SYK OG DEPRIMERT: For store hunder kan overvekt gå ut over ledd, rygg og hofter. Drar de på for mange kilo over lang tid kan det føre til bevegelseshemming. Da blir det ikke lett å mosjonere mye, og man er inne i en vond sirkel.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
SYK OG DEPRIMERT: For store hunder kan overvekt gå ut over ledd, rygg og hofter. Drar de på for mange kilo over lang tid kan det føre til bevegelseshemming. Da blir det ikke lett å mosjonere mye, og man er inne i en vond sirkel. (Foto: Illustrasjonsfoto)
hundbildeWEB (Foto: Illustrasjonsbilde)
hundbildeWEB (Foto: Illustrasjonsbilde)

Overvekt er like skadelig for dyr som mennesker

Undersøkelser viser at 30-40 prosent av dyr i den vestlige verden sliter med overvekt.

Overvekt hos kjæledyr er et stort problem, et problem som dyreeiere må ta alvorlig.

– Å gå med alt for mange kilo kan være smertefullt. Husk at kjæledyret ikke velger dette selv, sier veterinærTorill Moseng.

Hun påpeker at ingen ville dyr er overvektige. Dette er et problem hos kjærledyr i vesten.

Dyreeierens ansvar

Her har dyreeiere et stort ansvar. Overvekt er plagsomt for dyr, og kan føre til alvorlig sykdom.

– Det er vi som eiere som putter i hunden godbiter, og ikke gir nok mulighet for fysisk aktivitet, sier veterinæren.

Kjæledyrene adopterer vår livsstil . Det er med dyr som med oss mennesker; for mye mat i forhold til aktivitet gir overvekt.

Syk av overvekt

Noen dyr er mer utsatt for overvekt enn andre. Innekatter blir ofte inaktive, og maten blir en stor del av livet deres. Enkelte hunderaser, som labradorer foer eksempel, er veldig matglade.

– De elsker mat uansett. Da er det lett å overfôre, sier Moseng.

Overvekt kan føre til en rekke sykdommer.

– De får de samme problemene som oss, sier veterinæren, og peker på problemer som diabetes og ekstra belastning på hjerte og innvoller.

For store hunder kan overvekt gå ut over ledd, rygg og hofter. Drar de på for mange kilo over lang tid kan det føre til bevegelseshemming. Da blir det ikke lett å mosjonere mye, og man er inne i en vond sirkel.

Hunden Beatles (5) er av rasen Bouvier des Flandres. Han har slanket seg syv kilo, og er frisk og rask.  (Foto: God morgen Norge)
Hunden Beatles (5) er av rasen Bouvier des Flandres. Han har slanket seg syv kilo, og er frisk og rask. (Foto: God morgen Norge)

Tegn på overvekt

Hunden Beatles (5 år) kom til veterinær Torill Moseng i september i fjor. Han var slapp og uvillig til å gå tur. Beatles peste, og virket ikke glad. Hos veterinæren ble det tatt blodprøver og undersøkelser av Beatles, men man fant ingenting galt. Han var bare veldig overvektig.

– Det kan være vanskelig å se. Når vi blir overvektig strammer buksen og vi får bilringer. Det synes ikke så godt på dyr med mye pels, sier Moseng.

Veterinæren har egne teknikker for å se om dyret er overvektig.

– Jeg kjenner over ribbena. Da kjenner jeg fettlaget. Også ser vi på om hunden har en midje, forklarer Moseng, og understreker at mange trenger hjelp til dette.

Hunden Beatles ble satt på et vektreduseringsprogram med slankediett og oppfølging. Eieren fikk veiledning i forhold til fôring og mosjonering. Nå har han gått ned syv kilo, og er glad og ivrig på tur.

Har hunden eller katten først blitt overvektig, så hjelper dyrlegen gjerne med å sette opp et program for å få dyret ned i vekt igjen. Det finnes mange muligheter på mosjonsiden. Et eksempel er svømmetrening, som er svært bra for for eksempel eldre hunder som har vondt i skjelettet.

Råd til eier med en overvektig hund eller katt

Er hunden frisk, men overvektig, oppfordrer hun til å forandre daglige rutiner med mosjonering og matinntak. Spør deg selv: Får hunden alltid litt ekstra i tillegg til sin daglige posjon?

Deretter er det på tide å sette igang et slankeprogram.

Har du en overvektig katt anbefaler veterinæren deg å se på miljøet rundt katten: Har den det den trenger for et aktivt liv?

Har du en hund som du mistenker er overvektig, oppfordrer Moseng til at du oppsøker en veterenær for å utelukke sykdom som årsak. Eksempelvis kan hunder med stoffskifteproblemer være overvektige fordi de er syke. Da må sykdommen behandles før man kan tenke på diett.

– Ikke tenk på at det er din skyld. Kom til oss, og hjelp dyret ditt til å få det bedre.