p barselhytte4 (Foto: TV 2)
p barselhytte4 (Foto: TV 2)

Få hjelp til nattesøvnen

Søvn og legging er blant de største utfordringene for nybakte foreldre.

Alle barn over et halvt år har godt av gode leggerutiner. I praksis er det like vanskelig som det er sunt. Hjelpemidlene er ofte faste ritualer som nattasang, eventyrlesing og lignende, sier barnelege Anne Lindboe. Selv fireåringer finner energien rett før sengetid.

p-barselhytte-2 (Foto: TV 2)
p-barselhytte-2 (Foto: TV 2)

Imot gråtekurer

Barnelegen anbefaler metoder som nattamming de første seks månedene og samsoving, men synes ikke noe særlig om såkalte gråtekurer.

– Jeg er i mot gråtekurer selv om det er ingen tvil om at slike metoder virker. Men hvis det gjentas over lengre periode, så vil barnet bli mer stresset av det, forklarer Lindboe.

Leggerutiner eldre barn

– Alle barn over et halvt år har godt av gode leggerutiner. Det er viktig å være konsekvent og legge barna til omtrent samme tid hver kveld, også i helger og ferier. De bør ikke legges for sent, fordi dette kan føre til dårligere søvnkvalitet og tidligere oppvåkning, sier Lindboe.

Barn setter pris på faste ritualer som natta-sang, lesing o.l. De bør få roe seg litt og «tømme hodet» før leggetid. Man kan gjerne lage avtaler med de litt større barna og la dem få være med på å bestemme leggerutinene.

– Når bør man innføre at barna skal legge seg ved et visst tidspunkt?

– Man kan forsøke å innføre fast leggetid fra barnet er ca. seks måneder gammelt. Når barnet er blitt et år, bør man ha innført fast leggetidspunkt.

p-barselhytte-1 (Foto: TV 2)
p-barselhytte-1 (Foto: TV 2)

– Finnes det et universelt leggetidspunkt?

– Det er forskjell på hvor mye søvn barn trenger, og dette varierer også med alderen. Som en grov regel kan man si at barnehagebarn bør legges omkring klokka sju og skolebarn klokka åtte, sier Lindboe.

Leggerutiner yngre barn

– Det er viktig å huske på at spedbarnet er programmert til å våkne hyppig om natten. At det våkner hver andre til tredje time er både normalt og gunstig, forklarer barnelegen.

– Dette er nødvendig for at barnet skal få nok mat den første tiden, og det forebygger også krybbedød. Det er viktig å svare på barnets signaler og ikke la det ligge og gråte alene.

– Skal man la dem ligge i sengen til foreldrene?

– Samsoving er bra for barnet dersom det gjennomføres på en trygg måte. Senga skal være stor nok, og madrassen bør ikke være for myk. Barnet skal ha egen dyne eller pose. Hvis foreldrene er komfortable med det, vil samsoving ofte føre til bedre søvn for både foreldre og barn.

Ferbermetoden

Noen sverger til Ferber-metoden, der man skal gi mindre service og la barnet gråte mer. Hva synes du om det?

– Det er ingen tvil om at Ferber-metoden virker. Ved bruk av denne metoden vil barnet lære at du ikke svarer på de signalene det sender ut, og vil etterhvert «gi opp» og slutte å rope på deg.

Forskning tyder på at langvarig gråt uten respons fra mor/far har ugunstige effekter på de minste barna. Når barnet blir liggende og skrike alene, vil det bli stresset. Utskillelsen av stresshormoner øker, blodtrykk og puls øker, og oksygennivået i blodet synker.

Dette kan ha uheldige konsekvenser for barnets hjerneutvikling, med effekter som dårligere stressmestring, ADHD og asosial adferd. Det har også negativ effekt på barnets immunsystem. Antageligvis skal det ganske mye gråt/stress til før dette skjer, men så lenge vi ikke vet mer om langtidseffektene ved bruk av gråtekurer hos de minste barna, synes jeg man skal la være, sier Lindboe.