viber (Foto: Faksimile/Øyvind Tveter)
viber (Foto: Faksimile/Øyvind Tveter)

Slik ringer du gratis med iPhone

En ny app gjør det kostnadsfritt å ringe med både iPhone og iPad.

Med applikasjonen Viber kan telefonregningen din bli betraktelig redusert. Ved hjelp av 3G eller WiFi kan man ringe gratis til andre iPhone-brukere som har installert denne appen. Det dreier seg om såkalt bredbåndstelefoni hvor talen overføres over nettet.

– Viber funker veldig bra når man er tilkoblet internett med en rask linje. Applikasjonen er enkel å bruke, det er praktisk talt som å ringe en vanlig samtale, sier Pål Joakim Olsen, teknologiredaktør i DinSide.no.

Les også: iPhone 4 eksploderte i bilen - tåler ikke minusgrader

Bedre lydkvalitet

I følge Viber skal telefonlyden være svært god, og dersom man er koblet opp til WiFi skal kvaliteten på lyden være bedre enn en vanlig telefonsamtale. Selskapet lover også at samtalen ikke vil bli avbrutt av reklameinnslag, samt at man kan ringe gratis til brukere i utlandet.

Pål Joakim Olsen mener likevel at ufordringen ligger i at det ennå er få brukere som har denne appen.

– Det blir ingen fullgod erstatning så lenge ikke alle vennene dine har lastet ned Viber, sier Olsen.

Viber kan også lastes ned på iPad. Ved hjelp av mikrofonen som finnes på handsfree-enheten kan lesebrettet brukes som en bredbåndstelefon.

Bruker man Viber på 3G-nettet er det imidlertid viktig å ha et telefonabonnement som gjør at man kan bruke ubegrenset med datatrafikk, ellers kan det fort bli dyrt.

– Finnes langt mer spennende tjenester

Tore Aarønæs er daglig leder i analyseselskapet Norsk Telecom. Han forteller at det finnes en rekke applikasjoner på markedet som gjør det gratis å ringe, men anser disse for å være av liten interesse.

– Så lenge man bare kan ringe personer som har lastet ned den samme appen så er det ikke spesielt spennende. Hvor stor er egentlig sjansen for at alle i telefonlisten din har det samme programmet, spør han.

Aarønæs synes imidlertid Telios nye applikasjon er langt mer interessant. Med Teliophone betaler man inn en avgift på 19 kroner i måneden. Deretter kan man ringe gratis til alle i Norge.

– Dette er ordentlig telefoni over bredbånd. Ved å koble seg opp på 3G eller WiFi kan man ringe til både fasttelefoner og mobilkunder. Man må ikke være medlem av Skypefamilien eller en lukket brukergruppe som MSN, sier Aarønæs.

Se også: iPhone 4 og HTC utdanket i mobiltest

– Mobilnettet kan forsvinne

I følge Telio så gir applikasjonen gode videosamtaler med opptil 24 bilder i sekundet. Selskapet forteller også at lydkvaliteten skal være langt bedre enn det man er vant til fra vanlige mobiloppringninger.

– Om noen år tror jeg at mobilnettet kan være erstattet av datanettet, sier Olsen i Din Side.

Han mener likevel at det skal bli interessant å se hva slags forretningsmodell disse selskapene kommer opp med.

– Nå er det gratis å bruke mange av programmene, men de må jo tjene penger etter hvert. Det kan være at de bygger opp en brukerbase først og deretter lanserer betalingstjenester slik at de kan tjene penger, sier han.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter