TdF (Foto: SCANPIX/)
TdF (Foto: SCANPIX/)

Tysses advokat i strupen på dopinglaboratoriet

Høringen i dopingsaken mot Erik Tysse startet tirsdag. Dopinglaboratoriet som analyserte Tysses prøve ble kraftig angrepet.

Oslo / Bergen (TV 2 Sporten): Tirsdag startet høringen i dopingsaken mot Erik Tysse.

- Saken er dypt tragisk, og skulle aldri vært reist for Domsutvalget. Analysearbeidet ved laboratoriet i Roma er så slett at man ikke kan dømme på grunnlag av det. Deres konklusjon er gal. Dessuten har Antidoping Norge sviktet Erik Tysse ved at de ikke selv har igangsatt en egen undersøkelse - men stolt blindt på resultatene fra Roma.

Kappgjengeren fra Søfteland kjemper knallhardt for å renvaske seg, men påtalenemden er sikker i sin sak.

- Ingen feil i analysene
– Det foreligger ingen feil i analysene. Laboratoriet har fulgt WADAs retningslinjer. Resultatene er dobbeltsjekket i Paris. Det er heller ingen indikasjon på at en injeksjon av jern skulle gitt utslag på testen, sa Niels Kiær i påtalenemden da høringen startet.

– De første prøvene viste indikasjoner på CERA - men prøvene oppfylte ikke kravene for en gyldig prøve. Derfor ble det gjort nye analyser. De viste klare utslag av CERA for Erik Tysse, fortsatte han.

Kiær minner minner om at Tysses B-prøve viste spor av CERA.

– Tysses b-prøve viste også utslag for CERA. Her var det problemer med den såkalte referanseverdien - slik at også her måtte en gjøre en ny analyse. Denne viste igjen treff på CERA på Tysse - og nå oppfylte også referansen kravene. B-prøven er dermed positiv. En tilleggsanalyse (SDS-PAGE) som Tysse selv ba om viste også positivt treff for CERA, sa aktor i saken.

Se intervju med Tysse øverst i artikkelen

- Dypt tragisk
Tysses advokat Gunnar Martin Kjenner kaller saken for tragisk.

- Saken er dypt tragisk, og skulle aldri vært reist for Domsutvalget. Analysearbeidet ved laboratoriet i Roma er så slett at man ikke kan dømme på grunnlag av det. Deres konklusjon er gal. Dessuten har Antidoping Norge sviktet Erik Tysse ved at de ikke selv har igangsatt en egen undersøkelse - men stolt blindt på resultatene fra Roma, sa han i sin prosedyre.

Kvaliteten på det utførte arbeidet er elendig.

Og slo fast:

- Dessuten; hadde Tysse hatt CERA i kroppen 1. juli skulle enten hans prestasjon blitt forbedret - eller pulsen skulle gått markant ned. Ingen av delene skjedde. Tysses sportslige prestasjoner er stabile over tid. Denne saken mangler fullstendig kvalitetskontroll.

«Keiserens nye klær»
Kjenner leste også fra H. C. Andersens eventyr «Keiserens nye klær» under høringen. Analogien er at man i denne saken har dømt på noe som ikke fins - noe man ikke har sett. På samme måte som Keiseren i eventyret ikke stolte på seg selv, men gikk utfra at han hadde klær på siden ekspertene sa det.

- Den første A-prøven viste ikke kvalifisert spor av CERA. Likevel bestemmer laben i Roma å kjøre en ny analyse. Den repeterte prøven viser heller ikke 4 separate 'bånd' på testresultatet. Referanseverdien viser også et uklart bilde. Analysen burde vært avsluttet her og saken avsluttet, mente advokaten.

- Ubrukelige prøver
- Også den første B-prøven var ubrukelig. Kvaliteten på det utførte arbeidet er elendig. Igjen burde analysen vært avsluttet her. Men laben i Roma kjørte videre med en ny analyse. På den neste B-prøven som skal bevise at Tysse er skyldig , er igjen testskjemaet utydelig og viser ikke distinkte bevis for CERA, sa Kjenner, før han fastslo:

- Heller ikke SDS-PAGE-analysen viser bruk av CERA. Her er testskjemaet manipulert, gjort mørkere for å forsøke å vise spor.

- Fikk bakoversveis!
Lederen i NIFs domsutvalg Lars Erik Frisvold uttalte at han hadde fått bakoversveis etter innledningene til Antidoping Norge og Erik Tysses advokat Gunnar Martin Kjenner.

- Vi kan ikke utifra de kopierte bildene av testresultatene vi har fått presentert her konkludere med om Erik Tysses prøver viser spor av CERA eller ikke. Vi må heller fokusere på om saksbehandlingen har være tilfredsstillende, sa han.

Men Frisvold ble litt beroliget da en av de medisinsk sakkyndige, Helge Oftebro, kunne fortelle at det ville dukke opp bedre bilder etter hvert i høringen.

- Laboratoriet hadde egeninteresse av positiv prøve
Etter lunsj forklarte Erik Tysse seg.

Kjenner: - Kan du med hånden på hjertet si at du ikke har brukt CERA?

Tysse: - Ja, det kan jeg

Tysse er overrasket over uttalelser laboratoriesjefen i Roma, Francesco Botrè, kom med da B-prøven skulle gjentas. Tysse sa til Botré:

- Det vil jo være en skandale når det blir kjent i Norge at dere tar en ny analyse av B-prøven når den første B-analysen ikke kan påvise at CERA er brukt.

Til det svarte Botré:

- Det er en større skandale om ikke også B-prøven er positiv. Da kan mine 25 ansatte miste jobben.

Erik Tysse stusset kraftig over dette svaret. Og ifølge Gunnar Martin Kjenner viser dette at laboratoriet i Roma hadde stor egeninteresse av også B-prøven skulle være positiv.

Svogeren og treneren til Erik Tysse, Stephan Plätzer, er også kritisk til arbeidet som ble gjort ved laboratoriet i Roma.

- Jeg og Erik var alene i rommet i opp til 15 minutt. Da hadde vi tilgang til både Eriks og andres urinprøver. Kjøleskapene var ulåste. Det var sjokkerende. Jeg noterte også at Eriks B-prøve var mer grumsete enn A-prøven.