BLE ARRESTERT: 25 år gamle Trygve Utstumo og hans 23 år gamle studiekamerat går på NTNU i Trondheim, og reiste inn som turister i Marokko, men tok seg senere til okkuperte Vest Sahara for å besøke moren til menneskerettsaktivist Brahim Dahane. Da ble de arrestert. (Foto: Privat)
BLE ARRESTERT: 25 år gamle Trygve Utstumo og hans 23 år gamle studiekamerat går på NTNU i Trondheim, og reiste inn som turister i Marokko, men tok seg senere til okkuperte Vest Sahara for å besøke moren til menneskerettsaktivist Brahim Dahane. Da ble de arrestert. (Foto: Privat)

– Vi har ikke gjort noe kriminelt, vi har bare vært turister

To norske studenter som mandag kveld ble arrestert i Vest-Sahara er løslatt. En av studentene har sendt ut en video.

25 år gamle Trygve Utstumo og hans 23 år gamle studiekamerat går på NTNU i Trondheim, og reiste inn som turister i Marokko, men tok seg senere til okkuperte Vest-Sahara for å besøke moren til menneskerettsaktivist Brahim Dahane.

Det var etter dette besøket studentene ble arrestert. Etter en time med avhør og ransaking av eiendelene deres ble de satt fri mot at de forlot landet umiddelbart.

LES OGSÅ: To nordmenn pågrepet i Vest-Sahara

Sendte mobilvideo

I en video TV 2 har fått tilgang til sier Trygve Utstumo at de ikke har gjort noe kriminelt og at det eneste de har gjort er å være i det okkuperte landet som turister.

– Vi har snakket med noen Sahrawi-folk og gjort ting som turister gjør og nå drar vi hjem på lørdag, sier 25-åringen på en mobilvideo.

Den tidligere spanske kolonien Vest-Sahara ligger mellom Marokko, Algerie og Mauritania. Området er okkupert av Marokko. Frigjøringsbevegelsen Polisario proklamerte i 1976 selvstendighet under navnet Den demokratiske arabiske Sahara-republikk. Sahrawi. Uavhengigheten er anerkjent av 70 land, og har støtte av den afrikanske union (AU).

Artikkelen fortsetter under videoen.

Se Trygves mobilvideo:

483488

Reiser hjem lørdag

Mandag kveld fortalte Trygves 23 år gamle reisekamerat at de ikke opplevde arrestasjonen som dramatisk.

– Marokkanske myndigheter ble skeptiske fordi vi har snakket med noen aktivister. De tok oss med på stasjonen, sjekket tingene våre og så på bildene våre, sa 23-åringen til TV 2 mandag kveld.

Nordmennene får oppholde seg i Marrakech i Marokko fram til de skal reise hjem lørdag.

Marokkansk-kontrollert siden 1976

Vest-Sahara har naturressurser som er viktige for Marokko som har kontrollert 3/4 av territoriet siden krigen med SADR (Den sahrawiske arabiske demokratiske republikk) som varte fra 1975 til 1991. Den siste delen som består av ørken er fortsatt kontrollert av SADR.

I tillegg til fisk, har landet trolig også olje og gass. Norske bedrifter er oppfordret til å ikke drive handel med Vest-Sahara, fordi økonomisk aktivitet styres av den marokkanske regjeringen.

Ifølge Støttekommiteen for Vest-Sahara er området delt i to av en 2200 kilometer lang mur oppført av den marokkanske hæren, og områdene helt øst og sør i landet er kontrollert av Polisario. Muren hindrer kontakt mellom flyktningleirene og befolkningen i Vest-Sahara.