REKORDLAVT: Kristin Halvorsen har ingen grunn til å smile etter målingen fra TNS Gallup.  (Foto: TV 2)
REKORDLAVT: Kristin Halvorsen har ingen grunn til å smile etter målingen fra TNS Gallup. (Foto: TV 2)

SV skraper bunn på ny TV 2-gallup

SV får sin laveste oppslutning under Kristin Halvorsens snart fjorten år lange periode som partileder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Samtidig går Høyre for første gang på åtte år forbi Arbeiderpartiet og er landets største parti på januarmålingen TNS Gallup har laget for TV 2.

– Alt for dårlig

Det er snart fjorten år siden Kristin Halvorsen ble valgt til ny leder i Sosialistisk Venstreparti etter Erik Solheim. I løpet av Halvorsens lange lederperiode har partiet aldri hatt like lav oppslutning på målingene fra TNS Gallup.

Partiet får rekordlave 4,8 prosent på årets første måling, en tilbakegang på 1,4 prosentpoeng fra desember.

– Dette er alt for dårlig måling for oss, innrømmer SVs partisekretær Silje Scehi Tveitdal.

Legger ny strategi

Nesten halvparten av velgerne som stemte på SV ved stortingsvalget høsten 2009 har snudd ryggen til partiet, som henter svært få nye velgere.

– Det er en alvorlig situasjon for oss, derfor bruker vi mye tid på å legge en ny strategi i forhold til hvordan vi skal klare å snu denne trenden frem mot kommunevalget, sier Scehi Tveitdal til tv2nyhetene.no.

Hun innrømmer at partiet ikke har vært flinke nok til å fortelle velgerne hva de står for.

– Når vi får denne type målinger så tar vi det som et kraftig signal om at vi må skjerpe oss og jobbe for å oppnå bedre resultat også på meningsmålingene.

Les bloggen: SViktes av velgerne

Høyre er størst

For første gang på åtte år inntar Høyre posisjonen som største parti på stortingsmålingene til TNS Gallup. Partiet går frem med 1,0 prosentpoeng til 27,5 prosent.

– Det er en gledelig måling som bekrefter økende tillit til Høyres løsninger, sier Høyres nestleder Jan Tore sanner til tv2nyhetene.no.

Bakgrunnstallene viser at hver tredje velger over 60 år svarer at de vil stemme Høyre.

Fremskrittspartiet står på stedet hvil fra desember med 23,7 prosents oppslutning.

– Målingen bekrefter at velgerne åpenbart ønsker et skifte og en ny borgerlig regjering, sier Sanner.

Rødgrønn tilbakgang

Selv om SV får rekordlav oppslutning går også Arbeiderpartiet tilbake på målingen. Det største regjeringspartiet får 26,2 prosent (- 1,5). Bakgrunnstallene viser at det er langt færre menn som sier de vil stemme på Arbeiderpartiet i dag enn det var før nyttår.

Det tredje regjeringspartiet Senterpartiet, som etter en måned med mye fokus på ulovlig partistøtte balanserte på sperregrensen i desember. Nå går partiet frem igjen med 1,6 prosentpoeng til 5,6 prosent.

Samlet får de rødgrønne støtte fra 36,6 prosent av de spurte, det er tangering av bunnoteringen fra september i fjor. Et valg i dag ville gitt regjeringspartiene 65 mandater, som er langt fra flertall, mens Høyre og Frp ville fått flertall sammen med 91 mandater.

Sjekk alle tallene i partibarometeret

Hareide og Grande

Etter at Knut Arild Hareide takket ja til å overta som leder i Kristelig Folkeparti har det vært få positive målinger for partiet. Men sammenlignet med desember går partiet frem 1,0 prosentpoeng til 5,4 prosent.

Venstreleder Trine Skei Grande må derimot konstatere at partiet faller under sperregrensen med en tilbakegnag på 1,1 prosentpoeng til 3,6. Det ville gitt partiet to mandater.

Rødt på Tinget

Rødt ville med en oppslutning på 1,9 (+ 1,1) kommet inn på Stortinget fra Oslo, mens andre partier og lister får 1,2 prosent (- 0,9). De Grønne er størst av småpartiene med 0,4 prosent, mens Pensjonistpartiet får 0,3 prosent.

Målingen er tatt opp av TNS Gallup for TV 2 ved personlige telefonintervjuer av 972 personer i tidsrommet 3. – 7.- januar. Feilmarginen er +/- 1,4 – 2,8 prosentpoeng, størst for de største partiene.