GabrielleGiffords (Foto: CBS/AP)
GabrielleGiffords (Foto: CBS/AP)

18 skutt og seks drept i skytemassakre i Arizona

Skytedesperado skjøt 18 personer ved et folkemøte for Demokratene i Tucson Arizona. Kongressmedlem Gabrielle Giffords er sammen med minst fem andre livstruende skadd.

På en pressekonferanse lørdag kveld norsk tid opplyste politiet i Tucson Arizona at 18 personer ble skutt og seks er bekreftet drept.

En 21 år gammel mann er pågrepet etter skytemassakren som fant sted under et folkemøte demokratene holdt utenfor et kjøpesenter i Tucson.

Minst en av de drepte tilhørte demokratenes stab som var samlet rundt standen.

En talsmann for et av sykehusene i Tucson bekreftet på en pressekonferanse at en av de drepte er en jente på ni år og at minst fem er livstruende skadd.

Giffords kjemper for livet

Ifølge radiokanalen NPR ble minst ni andre, inkludert medlemmer av Giffords stab, såret da en væpnet mann begynte å skyte vilt rundt seg mens Giffords holdt en tale utenfor en dagligvarebutikk i Tucson i Arizona.

Talskvinne Darci Slaten ved University Medical Center i Tucson sier til Reuters at Giffords er i live, og at hun og ni andre personer behandles for alvorlige skader på sykehuset.

– Hun opereres for øyeblikket. Hun er i live. Det er ni andre skuddofre på sykehuset, deriblant et barn, sa Slaten kl. 20 lørdag kveld norsk tid.

Gjerningsmann (21) pågrepet

Den 40 år gamle demokraten ble skutt på kloss hold i hodet, ifølge Fox News, som melder at gjerningsmannen på 21 år er pågrepet.

Tidligere lørdag meldte NPR, som siterte sheriffen i Pima County i Arizona, at Giffords og seks andre ble drept i skyteepisoden.

Fox News melder at mellom 12 og 15 personer ble truffet av skuddene.

Hørte mellom 15 og 20 skudd

Andrea Gooden, et vitne som befant seg i et kontor like over gata for dagligvarebutikken, sier til Fox News at hun hørte flere skudd. Like etter løp folk over parkeringsplassen. Et annet vitne sier til CNN at han hørte mellom 15 og 20 skudd, og at folk løp fra stedet og skrek. Parkeringsplassen er nå avsperret.

Varslet politisk møte

Ifølge kilder CNN har snakket med hadde ikke Giffords med seg sikkerhetsvakter under arrangementet. Kongresskvinnen hadde på sin hjemmeside varslet at hun lørdag skulle holde et politisk møte hvor hun skulle snakke direkte til velgerne.

Obama: – Dette er en tragedie

President Barack Obama sendte lørdag ut en melding hvor han gir uttrykk for at dette er en tragedie. Obama ber amerikanerne be sammen med han og Michelle for ofrene og deres familier.

– Og mens vi fortsetter å få informasjon, vet vi at noen har gått bort, og at representant Giffords er alvorlig skadd, sier Obama i en uttalelse.

Dommer John M. Roll skal være blant de som er skutt og såret, melder NBC.

Flere kongresspolitikere sier til CNN at de er rystet, at dette er et kraftig varsko og at det er uakseptabelt at man som politikere risikerer livet ved å holde offentlige politiske møter eller appeller.

Tredje kvinnelige fra Arizona

Giffords, som representerer Arizona, ble valgt inn i Kongressen i 2006, og hadde innvandringsreformen, stamcelleforskning, alternative energikilder og økt minstelønn som sine kjernesaker. Hun er den tredje kvinnen som har representert Arizona i Kongressen. (TV 2©NTB)