GITARHELT: Fingrene til Roger farer over Fender-gitaren med imponerende presisjon og ikke minst et vanvittig tempo. (Foto: Anders Hereid)
GITARHELT: Fingrene til Roger farer over Fender-gitaren med imponerende presisjon og ikke minst et vanvittig tempo. (Foto: Anders Hereid)

Youtube åpner dører for gitarhelten Roger

Åttitallsrockeren Roger Pedersen fra Karmøy får plutselig internasjonal oppmerksomhet.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en kjeller på Karmøy er barneskolelærer og gitarist Roger Pedersen i ferd med å bygge seg et internasjonalt publikum.

På Youtube har 42-åringen det siste året lagt ut den ene gitarlåten villere enn den andre. Et lite, men kresent og globalt publikum har i stigende grad latt seg begeistre av det de ser.

Fingrene til Roger farer over Fender-gitaren med imponerende presisjon og ikke minst et vanvittig tempo.

– Jeg tar det jeg holder på med veldig seriøst. Jeg bruker fortsatt mange timer hver dag på øving, om jeg sitter foran tv eller nede i kjelleren, forteller Roger Pedersen til Lørdagsmagasinet.

Jobber som lærer

Egentlig er han barneskolelærer med samboer, barn og husbankhus.

08.00-16.00: Til daglig jobber Roger som lærer, men håret avslører lidenskapen og fortiden hans. (Foto: Anders Hereid)

Men håret til Roger avslører en fortid i rockeband. Sammen med kompisene i puddelrockbandet «Heaven» turnerte Roger Norge på kryss og tvers for 20 år siden.

Monsterhiten «Take Me Back» brøytet vei. Femtiden så lys ut, men det ble med den ene hiten. Dermed kunne musikerdrømmen stanset der, i husbankhuset på Karmøy.

Stjerneanmeldelse

Men så dukket de sosiale mediene opp. Plutselig var ikke Roger avhengig av plateselskapenes gunst. Fra kjelleren kunne han henvende seg direkte til verden, og han fikk raskt svar – først i form av en anmeldelse i anerkjente Guitar Player Magazine.

– Notene til Pedersen spretter av fingrene som popcorn i en popcornmaskin, skrev redaktør Michael Molenda. Guitar Player Magazine er selve bibelen for alle som er opptatt av gitarmusikk.

– Mellom oss, da den meldingen tikket inn fra Molenda, da trodde jeg at han tullet.

I videovinduet under kan du se Roger fortelle om teknikkene han bruker når han spiller.

Den korte anmeldelsen i Guitar Player Magazine fikk ting til skje. Aktiviteten på nettet økte og Roger fikk både platekontrakt og distribusjonsavtale. Og det med en musikkform som er like røff som den er smal.

– Det er helt villt

– Det er helt villt, det er så villt at både jeg og kompisene ler jo så vi skriker. Vi har prøvd oss i andre band, med dyre plateutgivelser og produksjoner, og så skjer det ingenting. Ikke en journalist prøver å ta tak i det. Og så plutselig så kommer dette, undrer Roger og ler godt.

Nøkkelen er måten den nye musikbransjen fungerer på. Via sosiale medier kan Roger for en billig penge nå sære gitartilhengere over hele verden – og den nye platen «Kernels in a popcornmachine» vil være fersk og salgbar mye lenger enn en gammeldags plateutgivelse.

GLAD: Åttitallsrockeren Roger Pedersen gleder seg over den enorme oppmerksomheten. (Foto: Anders Hereid)

For en som har opplevd både opp- og nedturer i platebransjen er det nesten uvirkelig å tenke på hvordan ny teknologi snur opp ned på alt.

– Dette er noe helt annet, en stor revolusjon. Selv om du sitter på Karmøy, så er du like mye med som i New York. Og det er ikke tull, sånn er det blitt, sier Pedersen.

Spiller fortsatt på pub

Uansett, veien fram er lang og det vet Roger. Han spiller fortsatt til dans sammen med kompiser på pub. På en betingelse:

– Jeg sier ikke at jeg skal ødelegge sangene, men det bilr nok litt heftigere gitarspill enn det skal være!

Roger Pedersens plate «Kernels in a popcornmachine» er ute på West Audio/Universal. Den kan kjøpes eller lastes ned der musikk finnes.

Sjekk fingertempoet i videovinduet under: