Hyundai i402
Hyundai i402

Hyundai i40: Denne bilen kan selv ringe etter hjelp

...og hvis noen låner den, kan du se hvordan den kjøres.

Ny og forbedret GPS- og teleteknologi gjør at stadig flere bilprodusenter lager systemer for automatisert alarm ved ulykker og det man kan kalle "driftsforstyrrelser".

Og mulighetene for hva man kan bygge inn i disse systemene er i ferd med å ta helt av.

Ikke lenger bare de dyreste

Mens det i denne teknologiens ungdom, for snart 20 år siden, kun var amerikanske og tyske luksusbiler som kunne tilby det, ser vi nå at også produsenter av helt vanlige familiebiler er i ferd med å kaste seg på bølgen.

I disse dager presenterer koreanske Hyundai sin versjon av systemet på Consumer Electronics Show i Las Vegas.

Ethvert slikt system skal selvsagt ha et navn, og Hyundai har døpt nyskapningen "Blue Link". Og det er langt mer enn kun et system for bilens kommunikasjon med samfunnet rundt; det skal kunne brukes for all mulig kommunikasjon mellom kontoret, hjemmet, mobiltelefonen og bilen.

I Broom er vi naturligvis mest interessert i det som bilen på eget initiativ måtte ønske å kommunisere ut til omverdenen.

Les også: Tyveribande ble avslørt av GPS-en

Mer enn 30 funksjoner

Hovedfunksjonen er naturligvis automatisk alarmering ved ulykker der føreren ikke selv er i stand til å ringe.

Vi går ut fra at dette systemet, som andre tilsvarende, er satt opp slik at både GPS-koordinater, informasjon om hastighet, hvor mange belter som var i bruk og hvor mange airbager som er utløst automatisk vil bli meldt inn til alarmsentralen.

Men systemet gir også nye muligheter for eieren - mer enn 30 forskjellige funksjoner skal være integrert i "Blue Link".

Blant annet kan man fjernstarte bilen, dersom man skulle ha behov for det. Systemet inneholder også avanserte muligeter for stemmestyring, som skal bidra til økt trafikksikkerhet, og skal også gjøre det enklere å "ta med seg" sine sosiale nettverk også mens man er på tur.

Dette er i40 - Hyundais nye modell i Passat-klassen. Stasjonsvogna ser bra ut og skal bli en tøff nøtt for mange av konkurrentene.
Dette er i40 - Hyundais nye modell i Passat-klassen. Stasjonsvogna ser bra ut og skal bli en tøff nøtt for mange av konkurrentene.

Overvåker bilen hjemmefra

Mest interessant synes vi dog det høres ut å kunne bruke bilens GPS- og kommunikasjonsteknologi til å overvåke den hjemmefra. "Blue Link" kan nemlig spore bilens bevegelser, og gi deg som eier rapporter om såvel hvor den kjøres - som hvor hardt den kjøres, noe som trolig vil bli en stor hit blant foreldre til 18-åringer med ferskt førerkort og stor utferdstrang.

- For Hyundai er slike systemer et virkemiddel for å være en ledende aktør i bilbransjen, sier PR-manager Morten Brusletto i Hyundai Norge.

Han avslører imidlertid ingen konkret tidsplan for når systemet vil være utbygd og klart til bruk på våre breddegrader. I første omgang vil det bli implementert i USA, der kjøpere av Sonata (omdøpt til i40 i Europa) og Veloster vil være de første som kan bestille det litt senere i år.

Les også: Snart har du Internett i bilen