Nyhamna i Aukra kommune i  i Møre og Romsdal er ilandføringsstad for gassen frå Ormen Lange-feltet.
Nyhamna i Aukra kommune i i Møre og Romsdal er ilandføringsstad for gassen frå Ormen Lange-feltet.

Enorme mengder gass rett i friluft nyttårsaften

Strømbrudd skapte en alvorlig situasjon på Shells mottaksanlegg for Ormen Langegassen i Aukra nyttårsaften.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Over 20.000 kubikkmeter gass ble sluppet rett ut i friluft. Shell har startet intern granskning av uhellet, men lokale myndigheter ble ikke varslet.

Fra halv ni til halv elleve på kvelden nyttårsaften da fyrverkeri alt var på vei mot himmelen i boområdene rundt Nyhamna måtte Shell slippe ut mer enn 20.000 kubikkmeter gass rett i friluft. Flammetårnet fungerte ikke på grunn av strømstans tidligere på kvelden.

Granskes

– Det var en alvorlig situasjon i den forstand at de systemene som skulle starte opp etter strømbruddet ikke fungerte som de skulle, men vi vurderte det aldri at det var noen eksplosjonsfare relatert til det som skjedde, sier Knut Mauseth, områdedirektør for Ormen Lange i Shell til TV 2.

Strømbruddet som skjedde rett etter klokken fem på ettermiddagen fikk større konsekvenser enn Shell som operatør for anlegget i Nyhamna liker. Shell har satt i gang en intern granskning av hendelsen ved anlegget på kysten vest for Molde hvor Ormen Lange gassen mottas. Også Petroleumstisynet er koplet inn, men de er ikke like sikker som Shell på at det ikke var eksplosjonsfare.

– Det var en alvorlig situasjon som oppsto nyttårsaften i Nyhamna. Hvorvidt det var en eksplosjonsfare som følge av gassen er det for tidlig å konkludere om nå, men vi kan ikke avvise at det var en eksplosjonsfare, sier pressetalskvinne i Petroleumstilsynet, Inger Anda til TV 2.

Sterk fralandsvind

Mauseth vektlegger at de drøyt 20.000 kubikkmeterne gass som ble sluppet ut slapp ut under lavt trykk, og at selv om 20.000 er en anselig mengde gass er anlegget designet sikkerhetsmessig for at slike mengder kan slippes ut uten at det skal medføre eksplosjonsfare.

Kraftig fralandsvind på nyttårsaften mener Mauseth også bidro positivt til å redusere en eventuell eksplosjonsfare.

Det Shell er lite tilfreds med er at flere funksjoner ikke fungerte da strømmen forsvant. De klarte ikke å tenne det 65 meter høye flammetårnet som normalt brukes til å brenne av gass i slike situasjoner før klokken fire på morgenen 1. nyttårsdag, men Mauseth hevder situasjonen var under kontroll alt i halv ellevetiden da gassen var sluppet ut av anlegget.

Se nyhetsinnslag: (Artikkelen fortsetter under):

Dårlig informasjon

Strømbruddet nyttårsaften var kjent lokalt, men at gass ble sluppet ut var ukjent både for brannsjef og ordfører i Aukra kommune før TV 2 informerte dem om hendelsen torsdag.

– Dette har ikke vi som kommune fått noe informasjon om tidligere. Vi har lært oss å leve med dette, og vi stoler på at sikkerheten blir ivaretatt på beste måte av Shell, sier ordfører i Aukra kommune, Bernhard Riksfjord til TV 2.

Riksfjord sier at han tror Shell har lært av at de denne gangen ikke informerte lokalmiljøet om en slik hendelse, og håper at noe lignende ikke vil skje igjen.

Beklager

Shell vurderte å varsle lokalbefolkningen om lekkasjen, men lot være. I dag beklager de det.

– Vi skulle informert mer om dette umiddelbart, og forklart hva som skjedde, sier Mauseth og beklager at lokale myndigheter ikke fikk vite om hva som skjedde i forbindelse med strømbruddet før torsdag.

Neste uke må Shell møte hos Petroleumstilsynet for å gi dem flere detaljer om hendelsen.