Cesar Millan gir råd om hva man kan gjøre med hunder som har separasjonsangst. (Foto: TV 2)
Cesar Millan gir råd om hva man kan gjøre med hunder som har separasjonsangst. (Foto: TV 2)

«Hundehviskeren» gir råd om separasjonsangst

Cesar Millan, eller «Hundehviskeren» gir Nils Gunnar Lie råd om Mikkels separasjonsangst

Han er verdenskjent som «Hundeviskeren». Cesar Millan reiser verden rundt og helbreder hunder med atferdsproblemer. Selv sier han at han trener eierne minst like mye som hundene deres.

Hunden er menneskets beste venn, og dette er ifølge Millan lett å forklare.

– Hunden fyller et tomrom i oss, som våre partnere ofte ikke kan fylle. De aksepterer deg og bryr seg om deg. De tenker, «om du ikke vil gjøre noe i dag, er jeg der for deg. Om du vil spille ball, er jeg der for deg». De er alltid villige til å være partneren din sier Millan til God morgen Norge.

– Ville lære fra amerikanerne

Millan vokste opp under fattige kår i Culiacan, Mexico. Etter å ha jobbet på bestefarens gård hele barndommen, dro han i 1990 til California, USA.

– Jeg ville gjerne lære fra amerikanerne hvordan man kan trene hunder. Men jeg oppdaget at amerikanerne er ikke i kontakt med moder natur. Når jeg så dem gå på tur, var de dratt av sine hunder. Når de nærmet seg hverandre på fortauet, måtte den ene gå over på den andre siden av gaten, fordi de to hundene ikke kunne møtes. Det var veldig merkelig for meg å se, sier Millan.

– Hundene i Mexico er tynne, men de har ikke psykologiske problemer. Hunder i det moderne samfunnet er lubne, men har derimot ofte store problemer. Jeg vokste ikke opp med hunder som er aggressive, som har separasjonsagst, som er nervøse eller redde, sier han.

Ifølge Millan kan du i Mexico gå rundt med en hundeflokk rundt deg uten å ha dem i bånd uten at det er et problem eller imot loven.

– Det vanligste problemet jeg møter blant hunder er aggresjon. Mange hunder jeg møter er i den såkalte røde sonen. Eieren er gjerne allerede saksøkt.

Trening, disiplin og til slutt, kjærlighet

Millan understreker at han ikke trener hunder. Han lærer dem ikke sitt eller rull. Han trener mennesker hvordan de skal behandle hunden. Det kan, ifølge ham, være minst like utfordrende.

– Det er veldig vanskelig å lære et menneske en annen sinnstilstand, sier han.

Cesar sier at du kan ikke forvente at hunder bruker fornuften i stedet for instinktet sitt. Derfor er det alltid eieren som har skylda når hunden ikke oppfører seg.

– Det er vårt ansvar å holde hundene i balanse.

Cesar lærer eierne «trekanten» sin, trening, disiplin, kjærlighet. Men de fleste eiere praktiserer, kjærlighet, kjærlighet og atter kjærlighet.

– De destabiliserer hunden gjennom å bare gi kjærlighet, sier Millan.

– Gi hunden et formål

Hunden til programleder Nils Gunnar Lie, Mikkel, er på alle måter en snill og rolig Japansk Spisshund, men han hater å være alene.

Cesar forklarer at hunder er et flokkdyr. De er ikke programmert til å være alene, som en katt. Separasjonsangst er en av de vanligste problemene blant hunder, sier han.

– En katt vet hvordan han skal være alene. Det gjør ikke hunder, det er en av de vanskeligste tingene for dem å lære. Men man kan bruke for eksempel trening. Når hunden blir trøtt, kan mennesket dra på jobb. Ofte lufter ikke mennesker hunden, men bare drar sin vei.

Men selve turen skal ha en mening. Hunder, som mennesker, trenger å ha et mål. I motsetning til mennesker, har ikke hunder noe jobb i et moderne samfunn.

– De ser pene ut, men har ikke noe formål. Med en gang du gir dem en jobb, føler de seg bra. De får ut energien sin.

Samtidig kan man også lære seg å ignorere hunden når den bjeffer og være borte i korte perioder av gangen.

– Den bjeffer for å tilkalle eieren. Når den ser at det ikke fungerer, vil hunden slutte å bjeffe så mye, sier Millan.

Mulig å lære gamle hunder nye triks

Millan sier at det kan være vanskeligere, men ikke umulig å lære en gammel bikkje nye triks. Hunden til Oprah Winfrey hadde samme problemet, i tillegg til at den var aggressiv mot andre hunder. Likevel fikk Millan den inn i en bedre sinnstilstand.

Å holde hunden i noe Millan kaller «rolig og overgitt tilstand» er en av hovedbudskapene til Millan. Hans psykologi er å gi hunden ros for at den er i en slik tilstand.

– Det er også viktig å holde hunden rolig. Når du kommer tilbake, må du ikke la hunden hoppe på deg. Det oppmuntrer til en opphisset atferd, noe som er kontra det du prøver å oppnå, sier Millan.

Millan er generelt imot å behandle hunder som mennesker. Man kan gjerne gi den mat og dele sofaen med den, men ikke når den er opphisset, mener Millan.

– Hvis du lar hunden hoppe på sofaen når den vil, har den kontroll over sofaen, sier han.

Millan har fått mye kritikk for å være så streng med våre firbeinte venner. Selv sier han at enkelte hunder trenger en streng eier, andre ikke.

– Jeg sier ikke at min måte er den eneste måten. Jeg sier bare det er en av måter å rehabilitere hunder på.

– Velg hund etter ditt energinivå

Når det gjelder å velge hund, anbefaler han å ikke velge en med høyere energinivå enn du selv har.

– Hvis du jobber hele tiden, velg ikke en jobb som har høy energi. Du kommer ikke til å møte dens behov. Det er individuelt og har ikke så mye med rase å gjøre. Mange går etter en hund som er søt eller smart, men det betyr ingenting hvis du ikke vet hvordan du skal behandle den.

I mai kommer Millan til Oslo for å holde et totimers hundeshow og foredrag om hunder, samt treningstips. Selv lover han mye humor, og en lærdom i blant annet hvordan hunder møter hverandre, ikke hvordan mennesker møter hunder.

– Poenget er å lære å se verden fra hundens perspektiv, sier Millan.

På National Geographic er Millan også aktuell med den åttende sesongen i programmet «Hundehviskeren».