Hunden Mikkel er med God morgen Norges programleder Nils Gunnar Lie på jobb.  (Foto: Erik Manshaus)
Hunden Mikkel er med God morgen Norges programleder Nils Gunnar Lie på jobb. (Foto: Erik Manshaus)

Lurt å forsikre kjæledyret ditt

En forsikring kan være avgjørende for liv eller død for kjæledyret ditt

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når dyret blir sykt er det en stor belastning for eier psykisk. Man står foran et valg om man skal behandle, eller ikke behandle dyret. Det kan være et tøft valg. Alternativet kan være avlivning.

– Valget må gjøres i samråd med veterinæren. Det er en avgjørelse som må gjøres på dyrevelferdsmessige hensyn, slik at prognosen for et godt videre liv er tilstede, sier veterinær Torill Moseng.

Dyre behandlinger

Mange avanserte behandlinger er tilgjengelige i dag, men mange er likevel fullstendig uforberedt på hva slik avansert behandling koster. Man får dermed et nytt dilemma i forhold til om de kan koste på dyrene behandlingen eller ikke. Eierne ønsker alltid det beste for dyrene, men ikke alle kan hoste opp 40 000 kroner, dersom det er totalsummen.

– Det er vondt om man må tenke på penger i stedet for hva som er det beste for dyret ditt. Dersom man har forsikret dyret, har man en bekymring mindre i forhold til om hvilken beslutning man skal ta, sier veterinær Moseng.

LES OGSÅ: Mikkel tilbake på skjermen

Norge henger etter

I Norge er cirka 25 prosent av kjæledyrene forsikret, mens andelen forsikrede kjæledyr i Sverige er nesten 80 prosent.

– Mange vet ikke at de kan forsikre katten sin selv om den «bare» er en huskatt, ikke en rasekatt, sier Moseng.

Det finnes to typer forsikringer. Det ene er en forsikring mot sykdomsutgifter som dekker veterinærutgifter. Den andre er en dødsforsikring. Da får du igjen kjøpesummen for dyret dersom det må avlives eller dør. Utbetalingen reduseres når dyret eldres.

Høye krav

Veterinærene opplever at publikums forventinger om hva som kan gjøres når et dyr trenger behandling, er høye.

– For kun få tiår tilbake var det nesten ingen som ville operere benbrudd på katten sin. I dag er det motsatt: det er få som ikke vil, sier Torill Moseng.

Hun mener dette har med å gjøre at vi har bedre økonomi, i tillegg til at veterinærmedisin kan tilby avanserte behandlinger. Men kompetanse og dyre apparater koster. I Norge er vi i tillegg ikke vant til at sykehus- og legebesøk koster noe, fordi det allerede er betalt gjennom skatteseddelen.

Det er viktig for folk å vite at det ikke er noe offentlig sikkerhetsnett for sykebehandling av dyr i Norge. Det betyr at eier har ansvaret for dette økonomisk.

Pris

Hva koster en gjennomsnitts dyreforsikring?

– Det kommer an på hva slags forsikringer du har fra før. Er det et selskap du har mange forsikringer i tidligere? Eller er det et enkeltforhold? Så kommer det an på alderen på dyret ditt og hvilken rase det er, sier Moseng.

Alle dyr kan forsikres, men det blir høyere pris etter hvert som dyret blir eldre. Det er også mange sykdommer på raser som har spesielle sykdommer, som forsikringsselskapene ikke dekker. Det beste er å forsikre når du anskaffer valp eller kattungen. Forutsetningen er at dyret er friskt.

– Det er veldig viktig å lese gjennom forsikringsavtalen slik at man ser hva man har i dekning. Ofte må man for eksempel ha ekstra tannforsikring hvis man skal dekke tannskader, sier Moseng.

Hos de aller fleste selskapene må du betale en egenandel.

– Jeg kan si en ting: Det lønner seg hvis ulykken først er ute!, sier veterinær Torill Moseng.