I Norge er det rapportert om 23 tilfeller av uventet graviditet av kvinner som har brukt preparatet Implanon.

I Storbritannia er nærmere 600 kvinner blitt gravide til tross for bruken av prevensjonspreparatet. Her har prevensjonstabben ført til flere millioner kroner i erstatningsutbetalinger.

Det er spesielt unge kvinner som benytter denne typen prevensjon, opplyser Legemiddeltilsynet overfor tv2nyhetene.no.

implanon (Foto: MERCK & CO)

– I de fleste tilfellene har man klart å finne ut at vedkommende enten ikke hadde implantatet inne i armen, og noen få hadde vært gravide ved innsetting. Ved noen få av tilfellene fant vi ikke noen feil, og da kommer vi tilbake til at ingen prevensjonsmidler er hundre prosent sikre, sier seniorrådgiver og farmasøyt Pernille Harg ved Legemiddeltilsynet til tv2nyhetene.no.

Har du tips til denne saken? Send mail: asle.bentzen@tv2.no

I Storbritannia skal flere av kvinnene også ha funnet ut at de aldri hadde implantatet inne i armen. Pernille Harg mener mye av feilprosenten ligger i bruken av middelet.

– Så vidt jeg vet er det gjort noe med innsettingsmekanismen som gjør det lettere å sette inn kapselen, og ikke minst at det er lettere å spore den og sjekke at den faktisk er der, sier Harg.

– Endringen i produktet er nylig innført. Vi støtter endringen i innsettingsmekanismen, at den er lettere å spore og at man kan kjenne at implantatet er på plass, sier hun.

2800 resepter i Norge i 2009

I 2009 ble det skrevet ut 2800 resepter på prevensjonsimplantatet i Norge.

– Vi snakker ikke om et veldig vanlig produkt, når vi har flere hundre tusen brukere av prevensjoner i form av legemidler, sier Harg.

Hun sier det er særlig unge kvinner som bruker slike prevensjonsmidler, som inserteres hvert tredje år.

– Særlig yngre kvinner ønsker å slippe den daglige pillen. Implantatene varer jo i tre år, så det passer for dem som ikke ønsker å bli gravid i løpet av de neste tre årene etter innsetting, sier hun.

– Pålitelig ved rett bruk

Legemiddelfirmaet MSD produserer P-staven. Medisinsk direktør Nils Petter Jørgensen i MSD sier middelet er svært pålitelig så lenge det brukes rett.

– Innsetting krever at doktoren har trening i det. MSD tilbyr kurs til leger, i form av placebostav og en arm de kan øve seg på. Vi kan ikke kreve at de skal ta dette kurset, en hver autorisert lege står fritt til å bruke godkjente legemidler. Men vi anbefaler kurs, sier Jørgensen til tv2nyhetene.no.

Han påpeker at de fleste graviditetene har oppstått etter at P-staven er satt for dypt i huden, eller at den ikke er blitt sittende igjen i armen.

– Det er en svakhet ved produktet at det er så lett å sette det feil?

– Ja, og konsekvensen er at vi har en ny applikator som er lettere å bruke. Nexplanon har erstattet Implanon. Preparatet er det samme, men applikatoren som brukes til å sette staven under huden er forbedret, sier Jørgensen.

Erstatning i Storbritannia

I Storbritannia er til sammen 584 kvinner blitt gravide etter å ha vært hos lege for å få Implanon, skriver The Daily Mail. Enda flere skal ha fått andre komplikasjoner med implantatet på størrelse med en fyrstikk, som skal inserteres under huden på overarmen.

Det britiske helsevesenet, National Health Service, må ut med over 300.000 kroner i gjennomsnittlige erstatninger til sju kvinner som hevder seg forulempet av uønsket graviditet eller komplikasjoner.

En advokat som har representert en av kvinnene sier flere av dem har opplevd psykiske traumer som følge av aborter, både frivillige og spontane. Én kvinne opplyser at ekteskapet hennes gikk i vasken da hun valgte å ta abort.

Frykter mørketall

Prevensjonsfeilen til Implanon er blant de største i britisk helsevesen. Helsemyndighetene frykter at komplikasjoner eller uønsket graviditet gjelder langt flere enn de 584 som har rapportert inn uønsket graviditet.

Den nye varianten av Implanon, Nexplanon, skal være lettere å sjekke om er implantert, blant annet ved hjelp av røntgen og CT-skanning.

Implantatet er på størrelse med en fyrstikk, og settes inn i overarmen på kvinner. Den skal gradvis slippe fra seg hormoner som hindrer befruktning.