iphone4 (Foto: Privat)
iphone4 (Foto: Privat)

iPhone 4 eksploderte i bilen - tåler ikke minusgrader

Apple ville ikke reparere Leni Kristins telefon.

I oktober gikk Leni Kristin Løvvik til innkjøp av en iPhone 4 fra Apple.no. Knappe to måneder etter eksploderte bakglasset på telefonen mens hun kjørte til jobb.

– Jeg stod i et lyskryss, så smalt det. Jeg var på vei til å kjøre inn til siden for å sjekke om det var noe i bilen som eksploderte. Jeg hørte ikke noe mer, så kjørte videre. Da jeg kom på jobb så jeg at hele dekselet bakpå telefonen var knust. Jeg får brukt den, men den har sprekt opp mer på grunn av det, sier Leni til TV 2 hjelper deg.

iPhonen var koblet til musikkanlegget i bilen da den «eksploderte».

Se også: Emilies iPhone knuste av seg selv

Garanterer ned til 0 grader

Leni har henvendt seg til Apple, de vil ikke reparere telefonen fordi de mener den ble brukt mens det var minusgrader.

– Apple.no ba meg sende mail med bilde, så måtte jeg ringe dem nesten annenhver dag for å mase. Etter tre uker fikk jeg svar. De svarte at verken garantien eller forsikringen jeg har gjennom Apple dekker skaden. Det var visst opp til meg selv å bruke telefonen under så og så mange minus, sier Leni.

– Apple sier det ikke er en garantisak fordi de bare garanterer for mobilens bruk ned til 0 grader. De mener at siden jeg brukte mobilen til å spille av musikk fra jeg startet kjøreturen, og det var tolv minus ute, så er jeg selv skyld i skaden, sier Leni.

Temperaturen i bilen var omtrent 20 grader da telefonen «eksploderte».

Les også: Ødelagte iPhones blir ikke åpnet på verkstedet

Vil advare andre

Hun vil advare andre.

– Jeg synes det er greit å advare andre forbrukere om dette. Hvis du kjøper en iPhone og den skulle eksplodere er det din skyld hvis den er brukt i kuldegrader, sier Leni.

Apple.no kommer det fram at man bare skal bruke iPhone 4 når det er mellom 0 og 35 grader. Telefonen kan allikevel oppbevares fra minus 20, til pluss 45, bare ikke brukes.

– Hadde jeg ikke hatt beskyttelsesglasset rundt iPhonen ville jeg fått glassplinter i øyet, sier Leni.

Se også: iPhonemysteriet Apple ikke vil uttale seg om

Må tåle vanlig bruk

Kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, Martin Skaug Halsos, mener iPhone må tåle vanlig bruk hvis den skal selges i Norge.

– iPhone bør tåle norsk vintervær og kystklima, men det er vanskelig å bevise at dét er grunnen til at den blir ødelagt, sier Skaug Halsos til TV 2 hjelper deg.

– Hvis Leni vil klage i saken kan Forbrukerrådet megle, og saken kan gå videre til Forbrukertvistutvalget, sier Skaug Halsos.

Leni sier til TV 2 hjelper deg at hun vil klage til Forbrukerrådet.

Bør undersøke telefonen

De første seks månedene etter et kjøp har selger ekstra bevisbyrde, Lenis telefon er omtrent tre måneder gammel.

– De første seks månedene etter et kjøp har selger ekstra bevisbyrde. Loven sier at en feil vil ses på som iboende i varen, om man ikke kan bevise noe annet. De bør ta inn telefonen og undersøke den, sier Skaug Halsos.

Telefonen kan bli ødelagt

Ifølge Amobil.no er det vanlig å utsette mobilen for mye kulde og temperatursvingninger, men det er ikke nødvendigvis slik at telefonen tåler det.

De anbefaler folk å sjekke brukerveiledningen for hvilke temperaturer mobilen er ment å tåle. Ifølge Amobil.no er det ikke mange blå som skal til før du trosser brukerveiledningen. Les hvordan du unngår at telefonen blir ødelagt i kulda.

Apple svarer ikke

Apple har ikke svart på TV 2 hjelper degs gjentatte henvendelser. TV 2 hjelper deg har ringt flere ganger, sendt sms, sendt mail og snakket med Apples pressetalsmann i Norge, men ikke fått uttalelser om Lenis sak.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter