TV 2s reporter Bjørn Carlsen og 45 åringens forsvarer Sigurd Klomsæt kom til Gambia tirsdag. Rettssaken mot nordmannen kan starte i løpet av uka.
TV 2s reporter Bjørn Carlsen og 45 åringens forsvarer Sigurd Klomsæt kom til Gambia tirsdag. Rettssaken mot nordmannen kan starte i løpet av uka.

Rettssaken mot nordmannen i Gambia kan starte denne uka

Nordmannens forsvarer er bekymret for 45-åringens rettssikkerhet.

Ifølge lokalt politi i Gambia har nordmannen tilstått overgrepene han er siktet for, men han har ikke hatt noen advokathjelp, og det er også betydelige språkproblemer.

Rettssaken kan starte i løpet av uka

Mannens forsvarer, Sigurd Klomsæt, hevder språkproblemer gjør nordmannens tilståelse lite troverdig.

– Klomsæt mener mannen har så store språkproblemer at man er helt avhengig av tolk for å vite hva mannen egentlig har sagt til politiet her, sier TV 2s reporter i Gambia, Bjørn Carlsen.

Foreløpig har ikke Klomsæt kommet i gang med sitt arbeid. Han har tatt turen på eget initiativ og for egen regning. Den siktede skal ha sagt at han ikke ønsker advokathjelp.

Politiet har etterforsket saken i rekordfart, og det ble tidligere sagt at rettssaken skulle starte onsdag.

– Nå er det klart at saken ikke starter i morgen, men kan hende i løpet av uken, sier Carlsen.

Det er uklart hvem som egentlig har hatt kontakt med den 45 år gamle nordmannen etter at han ble pågrepet 2. juledag. Han sitter i Mile II - fengselet i utkanten av Banjul.

Risikerer 14 års fengsel

Gambia ser svært alvorlig på overgrep mot barn, og nordmannen risikerer 14 år i fengsel hvis han finnes skyldig.

Klomsæt er bekymret for klienten som han har representert siden 2002.

– Jeg har ikke fått snakket med ham selv, og vet ikke hvordan han har det. Men han sitter fengslet i et land hvor det ifølge Amnesty forekommer tortur, sier Klomsæt til TV 2.

Vil inn i fengselet

Til NTB sier Klomsæt at han vil søke kontakt med den norske konsulen i Banjul for å få hans hjelp til å komme inn i fengselet der den norske 45-åringen sitter.

– Jeg vil også oppsøke den lokale advokaten som konsulen har skaffet til min klient, sier Klomsæt. Han fastholder at han fortsatt betrakter den siktede som sin klient ettersom han har vært hans advokat siden 2002.

– Min prioriterte oppgave er å få en samtale med siktede slik at det kan bli klarlagt hva han vil. Dersom jeg ikke lykkes med å få besøke min klient, vil jeg be UD hjemme om assistanse. Jeg har også planer om å be norsk politi om hjelp overfor gambisk politi, sier Klomsæt.

Pågrepet med smågutter på rommet

45-åringen fra Telemark ble pågrepet i slutten av desember, mistenkt for seksuelle overgrep mot barn. Gambisk politi gikk til aksjon etter at norsk politi hadde sendt dem en bekymringsmelding via Interpol.

Da politiet oppsøkte mannen, hadde han seks mindreårige gutter på soverommet.

Ett av barna den overgrepssiktede nordmannen hadde på soverommet er fortsatt på sykehus. Etterforskningen av saken blir ikke ferdig før barnet er utskrevet, og politiet har fått en rapport fra legen, sa informasjonssjef Suleyman Secka i gambisk politi til NTB mandag.

Han sier ikke noe om tilstanden eller barnets alder.

(NTB/TV 2)

LES OGSÅ:
Gambia-fengslet nordmann anmeldt på nytt i Oslo
Gambia-pågrepet tok bilder av nakne barn i Baneheia

Frykter flere norske barn har vært ofre for overgrepssiktet nordmann