12. desember var det -15 grader på Bygdøy i Oslo, og frostrøyken lå tykk i fjorden. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix)
12. desember var det -15 grader på Bygdøy i Oslo, og frostrøyken lå tykk i fjorden. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix)

Kaldeste desember på 30 år

Desember var tørr og beinkald, men bare i Sør-Norge. Aller lengst nord i landet var det uvanlig mildt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Sør-Norge lå middeltemperaturen stort sett fem til ti grader lavere enn normalt, og de fleste steder må en tilbake til 1981 for å finne en like kald desember som i år. Troms og Finnmark hadde derimot temperaturer nær det normale.

Desember sluttet med skikkelig uvær i Sør-Norge. Hardangervidda stengte, og ski var den eneste som dugde på Rv 7. (Foto: Ronald Toppe)

Kjevik ved Kristiansand og Oslo slo sine gamle rekorder fra 1981, og i Oslo må en helt tilbake til 1844 for å finne en desembermåned som var kaldere enn i 2010.

Les: Rekordkald desember

Også nedbørmessig var desember spesiell i Sør-Norge. Der falt det under halvparten av det normale, mens Nord-Norge nord for Bodø fikk normale mengder nedbør.

Høytrykk

Æren for det kalde og tørre været er det et høytrykk som har.

Høytrykket lå omtrent i ro nord i Atlanterhavet mellom Skottland og sørspissen av Grønland. Der var det en effektiv veisperre midt i den vanlige lavtrykksbanen fra Newfoundland og inn i Norskehavet.

I stedet for å nå frem til oss, styrte det lavtrykk fra Svalbard-området sørover til Sør-Skandinavia og Mellom-Europa, og nordover. Troms og Finnmark fikk i perioder litt mildere vestlige vinder og regn.

Snø i hele landet

maanedsgrafikken_desember10
De kalde nordlige vindene gav i perioder litt snø, mest i Midt-Norge.

I julen hadde faktisk hele landet snø på bakken, noe som skjer svært sjeldent! I tillegg var det uvanlig kaldt.

Ikke bare var desember tørr og kald i Sør-Norge, det var også uvanlig mange dager med klarvær og rolige vindforhold. Stavanger og Bergen hadde henholdsvis ni og sju dager som kvalifiserte til betegnelsen «pent vær», noe som er temmelig unormalt på det fuktige Vestlandet.

Mildt i nord

Tynset målte den laveste temperaturen i landet med minus 40.4 grader på 1. juledag, men også flere steder lenger sør på Østlandet og i indre strøk på Vestlandet krøp temperaturen ned mot minus 30 grader. På Blindern i Oslo var laveste temperatur 19,3 kuldegrader, noe som ikke er langt fra rekordnoteringen på minus 20,8 grader fra desember 1981.

På Svalbard og på Jan Mayen var det derimot rundt to grader mildere enn normalt. Jan Mayen hadde faktisk samme middeltemperatur som Sola ved Stavanger.

Slik var desember 2009
Slik var desember 2008

Del