DSC00759 (Foto: Privat)
DSC00759 (Foto: Privat)

Dette var fire kubbelys fra IKEA

– Lys brenner normalt nedover, ikke utover, sier June (23).

– Skal kubbelysene virkelig se sånn ut? Spør June til TV 2 hjelper deg.

Første søndag i advent lagde hun alternativ adventsstake. Et fat med fire kubbelys av typen «Snövit» med sølvhjerter på fra IKEA. På lysene festet hun siffer fra én til fire, og rundt lysene la hun pyntesteiner og julekuler.

Nå har kubbelysene smeltet utover fatet, og pynten sitter bom fast i «stearinmyren».

Les også: Så galt kan det gå - juletrebelysningen førte til brann

Ikke fint

– Etter omtrent fem centimeter begynte lysene å få kanter. Deretter begynte stearinen å renne ut av kantene. Det ser ikke spesielt fint ut, sier June, som er litt forundret over lysenes utvikling.

– Lys brenner normalt nedover, ikke utover. Disse brenner rett og slett utover, sier June.

Aldri sett ut sånn før

Hun har aldri opplevd at stearinen smelter og renner ut i så stor grad.

– Jeg har kjøpt kubbelys fra IKEA før, og det har gått greit. Av lys fra andre produsenter har jeg ikke opplevd at det har jeg ikke opplevd at det har rent ut sånn som dette, sier June.

Les også: Selgeren fra Securitas Direct lurte seg inn i Heidis leilighet

IKEA vil se på lysene

Skal lysene renne utover slik? Kommunikasjonsrågiver i IKEA, Frode Skage Ullebust, har sett på bildene, og sier han er usikker på hva som har skjedd.

– Alt som har med lys og åpen flamme skal vi ha stor respekt for. Det skal være syv cm mellom lysene, og det står også på lysene, for ellers kan de smelte. Vi følger gjerne opp kunden, og vil gjerne se lysene. Det er en beklagelig situasjon, og det er nok kjedelig for kunden. Vi oppfordrer til at folk er svært forsiktighet rundt lys og åpen flamme. Vi er tydelig på sikkerheten det på Ikea.no, og på lysenes emballasje, sier Skage Ullebust til TV 2 hjelper deg.

Har dere fått henvendelser fra andre kunder?

– Det kommer henvendelser fra tid til annen. IKEA selger mye av stearinlys, kubbelys og telys. Derfor er vi også svært opptatt av sikkerheten rundt bruk av lys. Jeg kjenner til at mange telys som står for tett sammen kan skape en stor flamme. Vi er opptatt av å komme til bunns i årsaksforholdet, sier Skage Ullebust.

June sier at lysene stod omtrent tre centimeter fra hverandre, men mener varmen ikke påvirket.

– Den første uka tente jeg bare på det ene lyset, ettersom det var den første uka i advent. Allerede da rant det utover.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter