OVERSVØMT: Rullebanen på Rockhampton flyplass er oversvømt etter den kraftige flommen. (Foto: MECHIELSEN LYNDON/Afp)
OVERSVØMT: Rullebanen på Rockhampton flyplass er oversvømt etter den kraftige flommen. (Foto: MECHIELSEN LYNDON/Afp)

Må stenge flyplass etter kraftig flom

En kraftig flom i Australia har ført til at flyplassen i Rockhampton må holdes stengt i flere uker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flommen i kystbyen Rockhampton har berørt 200.000 mennesker både i og i området rundt byen. De store vannmengdene har i tillegg ført til full strømstans i store deler av Queensland, skriver nyhetsbyrået AP.

Alle hovedveier er oversvømt, og offentlig transport ut av byene i området er blitt erstattet av båter.

– Denne flommen kommer til å koste hundrevis av millioner dollar, sa statsminister Julia Gillard da hun besøkte katastrofeområdet.

Rockhampton har 75.000 innbyggere, flyplassen i byen måtte søndag stenges. Den er forventet å måtte holdes stengt i flere uker.

Tre personer meldt døde

Flommen er den verste som har inntruffet Australia på over ett tiår, og det er siden lørdag blitt meldt fra om ti dødsfall. Den siste som døde var en en mann som druknet i bilen sin da flommen tok over en av hovedveiene i Queensland.

Se nyhetsreportasje øverst. (Reporter: Øystein Bogen).

Må evakueres

Flomvannet dekker nå et område som er like stort som Frankrike og Tyskland til sammen. Minst 22 byer i det nordøstlige Queensland er blitt oversvømt, noe som skader den store frukt- og grønnsaksbestanden som er i området, melder nyhetsbyrået AP.

– Dette er en enorm naturkatastrofe, og det vil ta lang tid å få reparert skadene, sier statsminister Julia Gilliard i en uttalelse.

Innbyggere i Rockhampton blir nå evakuert fra hjemmene sine, og det er allerede plassert rundt 1000 mennesker i ulike evakueringslokaler.

Borgermester Brad Carter sa i en uttalelse at det vil ta flere uker før de evakuerte innbyggerne kan returnere til hjemmene sine.