Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dag Rørbakk (55) er på vei til sin 23. strålebehandling på Radiumhospitalet i Oslo. Han er en av 450 personer som havnet på uprioritert venteliste på urologisk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Det gjorde at hevelsen i prostata ikke ble utredet før det var gått nesten et år. I mellomtiden hadde han utviklet kreft.

Overgrep

– Jeg mener de har begått et overgrep mot meg. Denne utredningen som tok 50 uker å få gjort, skulle vært gjort allerede etter tre uker. Og da gjør man seg sine tanker, hvor mye har sykdommen fått lov til å utvikle seg på den tida?

Etter en kontroll tidligere i år konkluderte Helsetilsynet i Troms med at sykehuset ikke hadde sikret forsvarlig håndtering av henvisninger med urologiske problemstillinger. Rørbakk skulle vært vurdert langt tidligere.

Unødig lidelse

– Rørbakk burde fått en tidligere avklaring av sin tilstand, innen tre-fire uker. Det er ikke forsvarlig og han ble påført unødig lidelse, sier Caroline Olsborg, Fylkeslege Troms til TV 2 Nyhetene.

Nå har de sendt saken videre for å vurdere om sykehuset eller enkeltpersoner skal få en administrativ reaksjon. Universitetssykehuset Nord-Norge ønsker ikke å kommentere saken før den er behandlet ferdig hos Statens helsetilsyn.

Håper å bli frisk

I mellomtiden må Dag Rørbakk ta 14 strålebehandlinger til. Han har tro på at han skal bli frisk, takket være Radiumhospitalet. Nå vurderer han sivilt søksmål mot universitetssykehuset i Nord-Norge.

– De har ennå ikke innrømmet hva som egentlig har skjedd. Det må til en voldsom granskning før man kommer fram til en konklusjon. Så nå håper jeg at dette får konsekvenser.