gaza_gilbert (Foto: SCANPIX / TV 2)
gaza_gilbert (Foto: SCANPIX / TV 2)

Gilbert: – Regjeringen gjør seg medskyldig i blokaden av Gaza

To år etter krigen på Gazastripen sier Mads Gilbert at Norge bør ta i bruk økonomiske sanksjoner mot Israel.

Det er to år siden de norske legene Mads Gilbert og Erik Fosse jobbet på Shifa-sykehuset på Gazastripen. De to kom seg inn i Gaza fra Egypt og bisto palestinerne på sykehuset under deler av Israels tre uker lange angrep.

Gilbert forteller at den israelske blokaden har gjort livet enda vanskeligere for palestinerne i Gaza. Han hevder den rødgrønne regjeringen gjennom sin politikk gjør seg medskyldig i palestinernes lidelser på Gaza.

– De over 220 skolene som Israel bombet og ødela ble ikke bygget opp igjen. Det betyr at titusener av barn går uten skolegang. Og Gaza er jo i praksis i dag et barnefengsel med over 800.000 innbyggere under 18 år, sier han.

Bakgrunn: De norske stemmene fra Gaza

– Regjeringen gjør seg medskyldige

Han mener Norge må ta i bruk økonomiske sanksjoner mot Israel for å bidra til å få slutt på det han betegner som en menneskeskapt humanitær katastrofe.

MARKERING: Granater stilles ut av Hamas under markeringen av toårsdagen for Israels tre uker lange offensiv mot Gaza. (Foto: SAID KHATIB/Afp)
MARKERING: Granater stilles ut av Hamas under markeringen av toårsdagen for Israels tre uker lange offensiv mot Gaza. (Foto: SAID KHATIB/Afp)

– Regjeringen kan sende et kraftfullt signal ved å for eksempel slutte å importere våpen fra Israel, som de nå planlegger å gjøre. Og de kan trekke tilbake investeringer som Oljefondet har gjort.

Gilbert oppfatter regjeringen og utenriksminister Jonas Gahr Støre som så fraværende i å bruke effektive sanksjoner, at utenriksministeren fungerer som en støttespiller for Israels politikk mot palestinerne.

– Det er ingenting i det offentlige rom som kommer til syne av press fra den norske regjeringen mot staten Israel.. ingenting. Så Norge er på mange måter på offisielt hold, på regjeringsnivå, medskyldig i blokaden av Gaza. Det ansvaret hviler tungt på Jonas Gahr Støre og på den rødgrønne regjeringen. Dere er medskyldige i lidelsene til det palestinske folket. Muren på rives, Gaza må åpnes og palestinerne må behandles som mennesker, sier han.

– Vi har vært krystallklare

Utenriksdepartementet mener anklagene fra Mads Gilbert er urimelige. De hevder de hele tiden er klare på at den israelske blokaden er uakseptabel.

– Å påstå at vi ikke er tydelig i denne saken, og at vi skal være medskyldige for den lidelsen enkeltpersoner og et helt folk opplever nå i Gaza, det er det overhodet ikke grunnlag for. Vi har vært krystallklare i alle sammenhenger overfor israelske myndigheter, at dette er en fullstendig uakseptabel blokade, sier statssekretær i Utenriksdepartementet, Erik Lahnstein, til TV 2 Nyhetene.

Krigen på Gazastripen for to år siden endte med en våpenhvile 18. januar 2009. Da var 1400 palestinere drept, de fleste sivile, og 13 israelere, 10 av dem soldater.

Se Mads Gilberts egne bilder fra Gaza