PET sjef Jacob Scharf fortalte om terrorpågripelsene i Danmark under en pressekonferanse onsdag.
PET sjef Jacob Scharf fortalte om terrorpågripelsene i Danmark under en pressekonferanse onsdag.

– Skulle drepe så mange som mulig

Det danske og det svenske sikkerhetspolitiet har overvåket de terror-mistenkte i lengre tid.

Til sammen fem personer ble onsdag pågrepet mistenkt for å planlegge et terrorangrep mot lokalene til den danske avisen Jyllands-Posten i København.

– De var i ferd med å forberede et terrorangrep mot en avis. Vår oppfattelse er at den avisen er Jyllands-Posten her i København, sa sjefen for PET, Jacob Scharf under en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Skulle angripe før nyttår

Det danske sikkerhetspolitiet PET gikk til aksjon onsdag etter lengre tids overvåking. PET-sjef Jacob Scharf sier at angrepet skulle skje innen 1. januar.

– Planen var trenge seg inn i Jyllands-Posten og Politikens lokaler her i København, ved å bruke blant annet en maskinpistol vi har beslaglagt, og forsøke å drepe så mange som mulig av dem som ville være til stede i bygningen, sa Scharf.

Les også: Fem tatt for terrorplaner i København

Beslagla automatvåpen

PET foretok onsdag en ransaking på en adresse i Herlev, nordvest for København. Der ble det beslaglagt automatvåpen med lyddempere, plaststrips og ammunisjon.

Tre av personene som ble pågrepet i Danmark er bosatt i Sverige. Disse tre skal ha dratt fra Sverige til Danmark i en bil natt til onsdag. Fjerdemann bor i Danmark. Det dreier seg om en 44-årig tunisisk statsborger, en 29-årig svensk statsborger som kommer fra Libanon, en 30 år gammel svensk statsborger med ukjent opprinnelsesland og en 26-årig irakisk asylsøker.

En femte person ble pågrepet i Sverige, også han mistenkt for terrorplanlegging.

– Visste at de hadde våpen

PET har arbeidet i lengre tid arbeidet tett sammen med det svenske sikkerhetspolitiet Säpo. Säpo-sjef, Anders Danielsson, var også til stede under pressekonferansen onsdag.

De pågrepne skal ha vært under overvåkning siden Säpo fikk kjennskap til planene for flere måneder siden.

– Vi har hatt disse personene under intensiv overvåkning og bevoktning siden vi fikk kjennskap til dette. Vi har hele tiden arbeidet ut fra teorien om at de ville forlate Sverige og Stockholm, og dra til Danmark og København, sa Danielsson.

– Vi visste at det var våpen i bilen da den forlot Stockholm. For oss var det viktig å gå til aksjon i tide, men samtidig ikke for tidlig, fortalte han videre.

Alle de pågrepne vil bli fremstilt for varetekstfengsling torsdag.

Hevnangrep

Det er ikke første gang et terrorangrep mot Jyllands-Posten blir avverget. I oktober i fjor avslørte amerikansk politi en plan om å gjennomføre et større angrep mot den danske avisen.

Som den gang tror dansk politi at det dreier seg om et rent hevnangrep, etter at Jyllands-Posten i september 2005 publiserte en rekke karikaturer av profeten Muhammed.