SKREMMENDE: En jente fra Fredrikstad lå bundet fast i belgeseng 203 timer i løpet av 3 måneder. Det opplevde hun som skremmende.  ( © Colourbox)
SKREMMENDE: En jente fra Fredrikstad lå bundet fast i belgeseng 203 timer i løpet av 3 måneder. Det opplevde hun som skremmende. ( © Colourbox)

Jente (20) lå 203 timer bundet fast på hender og føtter

Hvert år tvangsinnlegges tusenvis, men ingen vet hvor mye tvangsmidler som blir brukt. – Jeg var totalt hjelpeløs, sier en jente som lå 203 timer i belteseng i løpet av tre måneder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har gjentatte ganger fortalt om myndighetenes mislykkede forsøk på å redusere tvangsbruken i psykiatrien.

– Vi er jo ikke fornøyd med at bruken av tvang ikke i tilstrekkelig grad er blitt redusert sånn som har vært den nasjonale målsettingen. Men vi har et fokus og et arbeid på dette nå som er todelt, sa Anne-Grethe Strøm Erichsen til TV 2 Nyhetene i februar.

Les også: Tvang i psykiatrien kan være lovbrudd

Helseministeren vil rydde opp i tvangsbruk

Ukjente konsekvenser av tvangsbruk i psykiatrien

Anne Grethe ble lagt i belter og tvangsmedisinert

– De kunne gjøre hva de ville med meg

Mandag skrev Fredrikstad Blad om en (20) år gammel jente som lå 203 timer i belteseng i løpet av tre måneder.

– Jeg var totalt hjelpeløs. De kunne gjøre hva de ville med meg, uten at jeg kunne gjøre noe som helst motstand. Ikke rart jeg ble gal, sier hun til Fredrikstad Blad.

Tvangsloggen til Sykehuset i Østfold viser at jenta lå ti timer i belteseng første gangen hun ble bundet fast.

Feil diagnose

Jenta fikk i utgangspunktet diagnosen schizofreni da hun var 16 år, og ble tvangsinnlagt på Veum.

To år senere viser utskrivingsbrevet at hun led av post traumatisk stress etter å ha blitt plaget av en lærer på ungdomsskolen, ifølge Fredrikstad Blad.

Både belteleggingen og feildiagnostiseringen er nå klaget inn til helsetilsynet, som ikke ønsket å kommentere saken overfor Fredriksstad Blad ettersom saken fremdeles er til behandling.

Ville dø

– Jeg så bare en utvei til å slippe mer psykiatri og tvangsbehandling. Egentlig følte jeg meg ikke psykisk syk, men der inne ble jeg fratatt alt det normale. Og én av de ansatte, som ofte jobbet kvelden, skremte meg opp flere ganger slik at det endte med beltelegging, hevder 20-åringen overfor Fredriksstad Blad.

Hun opplyser om at beltelegging ikke ble benyttet de dagene hun forsøkte å ta sitt eget liv eller var til fare for andre. I dag forsøker 20-åringen å komme tilbake til et normalt liv, og tar opp fag for å komme inn på universitet.

Tusenvis tvangsinnlegges

Hvert år tvangsinnlegges tusenvis av mennesker på psykiatriske avdelinger, men ingen vet hvor omfattende bruken av tvang som belteseng, isolasjon og tvangsmedisinering er.

– Det er per i dag ikke mulig å si noe om effekten av selve tvangen som brukes i forbindelse med selve tvangsbehandlingen, sa i rettsmedisin professor Georg Høyer.