7serie stv2
7serie stv2

BMW 7-serie: Denne bilen finnes vel ikke..?

BMW 7-serie stasjonsvogn? Joda, her er den!

Tittelen kunne også vært "Slik får du BMW-en din til å se ut som en Lada". For den grønne stasjonsvognen på bildene startet faktisk livet som en BMW 735iA, og ser du den forfra så kjenner du den igjen.

Bilen skal ifølge eieren i West Newotn, Massachusetts, ha blitt bygget om til stasjonsvogn på BMW-fabrikken i juni 1980.

En av to "offisielle"?

To identiske biler skal ha blitt bygget, angivelig for å vises som konseptbiler på Frankfurt-utstillingen. Det er sikkert mulig å finne ut om dette stemmer dersom man forsker inngående i det.

Det har ikke vi tatt oss tid til, vi konstaterer bare at dersom det er riktig at dette er en fabrikkbygget bil, så har man vært uvanlig lite opptatt av finishen, spesielt på områder som overgangene mellom baklys og bakluke.

7serie stv1
7serie stv1

Nå er det ikke vår intensjon å snakke stygt om bilen. Men at fasongen på hele bakdelen nærmest er en kopi av de trauste, gamle Lada-stasjonsvognene på 70-tallet, det skurrer også litt i forhold til teorien om at den er "offisiell".

BMW hadde ganske helhetlig linjeføring i sine karosserier, og da de endelig bygget sine første moderne stasjonsvogner i 3- og 5-serien på slutten av 80-tallet, så de mye mer både solide og linjelekre ut enn dette.

Rent nøytralt vurdert, selvsagt.

Les også: Ombygd stasjonsvogn - hva med denne:

Laaangt forut for sin tid

Vi skal ikke si noe ufint om bilen dersom du er en av de som alltid har ønsket deg en 7-serie stasjonsvogn. Eller som har lurt på hvorfor det ikke blir bygget stasjonsvognutgaver av de største luksussedanene.

Det har nemlig vi også lurt veldig på. Og den eneste forklaringen vi har kommet frem til, er at det å ha med seg mye bagasje åpenbart må ha blitt sett på som ganske så vulgært av de bemidlede, som disse bilene var beregnet på.

7serie stv4
7serie stv4

Nå er det ting som tyder på at det er forandring på gang. De senere årene har luksusprodusenter som Jaguar og Cadillac kommet med stasjonsvogner, om enn ikke av de aller største modellene. Og nå snakkes det sågar om stasjonsvogn-utgaver av både Audi A8 og Mercedes S-klasse.

Ja så selvmotsigende har verden blitt, at selv Mercedes CLS, "firedørscoupeen" som er bygget nettopp med det formål å være lav under taket og trang inni, nå også skal komme som stasjonsvogn. Forstå det den som kan.

Importert til USA

Men frem til alle disse bilene kommer på markedet kan du altså få kjøpt det som hevdes å være en av to fabrikkbygde BMW 7-seriestasjonsvogner på eBay. Hvis du synes den er fin. Og det kan det jo hende du gjør.

7serie stv7
7serie stv7

Den mosegrønne bilen ble produsert med europeiske spesifikasjoner, og typisk europeisk utstyrt med sveiv på både vinduer og soltak - noe som amerikanerne finner temmelig besynderlig. Senere ble den tilpasset amerikanske krav da den ble importert til USA.

Ut fra konformitets-stickeren i motorrommet kan det virke som at det skjedde i 1982, og siden har den etter alt å dømme ikke blitt mye brukt.

Følg med på at bilen auksjoneres på eBay her:

Lav kjørelengde

Bilens siste eierbytter og historikk har vært omdiskutert også på nettstedet Jalopnik.com, og ingen der later til å trekke i tvil at den har gått svært lite. Ifølge eBay-selgeren står meteret i dag på ca. 9.000 miles, og da er det jo i praksis en ny bil vi snakker om.

7serie stv3
7serie stv3

Han skal ha frisket den opp og fått den kjørbar etter lang tids hvile hos tidligere eiere, men til tross for utrolig lav kjørelengde må du regne med å ta en runde med både sveiseapparat og lakksprøyte hvis du kjøper den. Østkyst-været har nemlig gitt stålmarken fotfeste flere steder i det ombygde karosseriet.

Enkelt restaureringsobjekt

Men for den som virkelig, og mer enn noe annet i verden ønsker seg nettopp en 7-serie stasjonsvogn, er det så få sjanser at auksjonen vel bør sjekkes ut. Enten du bare synes bilen er kul som den er, eller om du investerer tid i å undersøke, og finner ut at den oppgitte historikken om bilen faktisk stemmer.

7serie stv5
7serie stv5

Vi skal, som sagt, virkelig ikke si noe ufordelaktig om utseendet på denne bilen. Hvis man ville være ekkel kunne man selvsagt si at dersom denne kreasjonen faktisk ble vist på Frankfurt-utstillingen i 1980 eller 1981 for å lodde publikumsstemningen for en king size stasjonsvogn, da kan det saktens forklare hvorfor det aldri har blitt noen Touring i 7-serien.

Men det er bare hvis man vil være ekkel...

Les også: Her er de kuleste stasjonsvognene fra Volvo