akevitt (Foto: Une Søreide)
akevitt (Foto: Une Søreide)

Hvilken temperatur skal akevitten ha?

Vi har funnet fasiten for deg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Akevitt er et skandinavisk brennevin og hører jula til for mange. Det er likevel flere som lurer på om akevitten skal serveres iskald eller i romtemperatur på julaften. Vår vinekspert, Arnie Stalheim, er veldig klar på hva du ikke skal gjøre.

– Du skal ikke legge akevitten i fryseren, for da mister den all smak. Mitt beste råd er at du serverer den kjølig, men ikke kald, sier Arnie Stalheim.

Arnie forteller at han lar flasken stå i kjøleskapet fram til en halvtime før servering. Da setter han flasken på bordet slik at den står i romtemperatur rett før gjestene setter seg til bords.

Ekspertene ikke helt enige

Arnie innrømmer at ikke alle ekspertene er enige om hvordan akevitten skal serveres.

– Det er mange som sverger til at den skal serveres i romtemperatur, sier Stalheim.

– Hvilken akevitt skal vi kjøpe?

– Skal du spise ribbe eller pinnekjøtt til jul, må du kjøpe en brun akevitt, sier Arnie.

Han anbefaler Gammel Opland til den kraftige julematen. Gammel Opland har ligget på fat i 26-28 måneder og er både kraftig og krydret.

– Denne akevitten er veldig kraftig og god på smak og den passer til og med til røkt pinnekjøtt, sier Arnie, som selv skal spise ribbe til jul i år.

Blank akevitt til lett mat

Skal du spise lettere julemat som gravlaks og sild er det best med en blank akevitt.

– Min favoritt til den lettere julematen er Aalborg Taffel. Forskjellen på brunt og blankt akevitt er at den brune er lagret på fat i flere måneder. Den er derfor mer kraftig i smaken, sier Stalheim.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter