HJEMMELAGET BORD: To oljeovner med en plate over. Helt horribelt, kommenterer avdelingssjef Nils Kristiansen i Oslo brann- og redningsetat. (Foto: Oslo brann- og redningsetat)
HJEMMELAGET BORD: To oljeovner med en plate over. Helt horribelt, kommenterer avdelingssjef Nils Kristiansen i Oslo brann- og redningsetat. (Foto: Oslo brann- og redningsetat)

Se brannvesenets skrekkbilder

To oljeovner som fungerte som bordbein blant funnene da brannvesenet kom på inspeksjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I år har Oslo brann- og redningsetat kontrollert rundt 60 adresser i hovedstaden på jakt etter ulovlige boforhold. De fleste inspeksjonene har skjedd etter tips fra publikum.

Brannvesenet har avdekket en lang rekke bosteder som fremstår som de reneste dødsfeller.

Ulevelige forhold

– Når vi får tips om disse stedene, rykker vi ut for å rydde opp i forholdene som er veldig alvorlige mange ganger, sier avdelingssjef Nils Kristiansen i Oslo brann- og redningsetat til TV 2 Nyhetskanalen lille julaften.

– Det er ulevelige forhold å bo under på enkelte av de stedene. Vi har stengt 14 av de stedene vi har kontrollert, og de stedene har det vært veldig farlig å fortsette å bo på, så det er dårlige forhold, sier Kristiansen.

SJEKKER BRANNFELLER: Avdelingssjef Nils Kristiansen i Oslo brann- og redningsetat. (Foto: TV 2)

Se brannvesenets egne bilder øverst i artikkelen.

Lagde bord av ovner

Panelovner som står rett på gulvet, blokkerte rømningsveier og sikringsskap med ledninger i alle retninger er noe av det de har funnet.

Panelovnen står rett på gulvet. (Foto: Oslo brann- og redningsetat)

Et av de verste funnene er bordet som noen hadde laget av to oljeovner og en plate. Oppå platen lå det en duk, og i ovnene var det god varme.

– Det er helt horribelt, sier Kristiansen.

PASS PÅ: Stearinlys utgjør en ekstra brannfare i julen. (Foto: Colourbox)

Betaler dyrt

– Hvem er det som bor på sånne farlige steder?

– Det er arbeidere fra utlandet som bor der. De bor under uverdige forhold.

Ofte er det arbeidsgiver som plasserer dem på stedene.

– De har vel ikke særlig lyst eller mulighet til å si nei for i det hele tatt å ha jobb og et sted å bo. De betaler ganske dyrt for å bo der og, sier Kristiansen.

Rydder opp

De synes ofte det er helt greit at brannvesenet banker på.

– De har ikke noe særlig greie på hvordan det skal være. Det er enkle ting som mange ganger kan gjøre at det er levelig der. Vi har jo stengt 14 steder av alle stedene vi har vært på i år, men flere steder har det også vært dårlig, men det har vært enkelt å rydde opp i de tingene som har vært der.

Brannvesenet tar imot tips om brannfarlige forhold på branntips@bre.oslo.kommune.no

– Rammer ikke meg

I julen er det spesielt stor brannfare. Fagdirektør brann i Gjensidige, Odd Rød, oppfordrer folk til å tenke litt mer på brannfare og brannvern, spesielt med tanke på levende lys og belastning på det elektriske anlegget i kulda.

En undersøkelse viser imidlertid at fire av fem nordmenn ikke er bekymret for at det skal begynne å brenne hjemme hos dem.

– Holdningen synes å være at «brann vil ikke ramme meg». Og samtidig ligger vi i verdenstoppen når det gjelder branner. Vi har minst 100 branntilløp hver dag. Fire av disse blir katastrofebranner. Det er tilfeldigheter som gjør at ikke tallet er langt høyere, sier Rød til NTB.