toppbilde
toppbilde

WMI nekter for pyramidevirksomhet

Lotteritilsynet mener virksomheten er ulovlig, men Wealth Masters International vil ikke gi seg.

Det amerikanske selskapet Wealth Masters International (WMI), har ifølge E24 vervet over 1000 medlemmer i Norge i løpet av de siste to årene.

Selskapet selger utdanningsmateriell som lover økt velstand og helse. De markedsføres på internett, og personer som har kjøpt produktene, selger også videre til andre som salgsagenter.

WMIs salgsagenter kan, ifølge markedsføring på egne nettsider, tjene millionbeløp på å selge produktene videre til andre.

wminett1
wminett1

Har du noen erfaringer med WMI eller tips i denne saken? Ta kontakt med TV 2 hjelper deg her.

Kjente nordmenn er salgsagenter

TV 2 hjelper deg sitter på lister som viser at flere kjente nordmenn har operert eller opererer som salgsagenter for WMI.

Nå krever Lotteritilsynet at salgskonsulentene stanser virksomheten.

Les hele rapporten fra Lotteritilsynet her.

Tapte penger

TV 2 hjelper deg har snakket med flere personer gjennom høsten som føler seg lurt av WMI og deres salgsagenter.

Vi har også deltatt på webseminarer og vært i kontakt med agenter som selger WMI.

15.000 kroner for ett produkt

En av dem som føler seg lurt, en mann fra Drammen som ikke ønsker å stå fram med navn, sier han betalte 15.000 for et av produktene. I tillegg til dette måtte han betale månedsavgifter til selskapet, og for markedsføring av egne WMI-produkter han skulle selge videre.

Totalt har WMI kostet ham i overkant av 20.000 kroner, men de store inntektene han ble lovt uteble. Nå sliter han med å få igjen pengene sine, selv om selskapet sier de har en 100 prosent «money back guarantee».

wminettpengertilbake
wminettpengertilbake

Mannen fra Drammen sier han kun klarte å selge ett utdanningsprodukt, M1, til en verdi av 15.000 kroner. Av disse 15.000 fikk han 5000 kroner. Resten tilfalt WMI.

Flere av WMI-selgerne hevder de tjener millionbeløp på WMI-salg, men står oppført med lav inntekt i skattelistene.

I filmklippet under kan du se en av reklamefilmene til WMI.

Må stanse driften

WMI har eksistert i Norge i to år, og i november i år ble WMI Skandinavia AS registrert i Brønnøysundregisteret.

Lotteritilsynet krever nå at det nystartede selskapet og WMIs medlemmer stanser driften i Norge.

I det varslede vedtaket skriver tilsynet at salget av WMIs produkter må stoppes i Norge. Hvis selskapet ikke stopper salget kan de få administrative forelegg og tvangsmulkt.

Avdekket pyramidespill

For å avdekke om WMI er et pyramidespill eller ikke, måtte WMI svare på ni spørsmål fra tilsynet, skriver E24. Ut fra disse spørsmålene ble det satt opp fire kriterier for hva som definerer et pyramidespill.

Alle fire kriterier avdekket at WMI er et pyramidespill:

1. Inntektene i WMI stammer i størst grad stammer fra verving av medlemmer, ikke salg av produkter

2. Man må yte vederlag for å oppnå inntekter i WMI

3. Det koster å være medlem av WMI og produktene virker klart overpriset

4. WMI har et pyramidelignende omsetningssystem

– Vi har sendt vår vurdering, og de må avslutte salg av sine produkter. De kan komme med innvendinger på grunnlaget, og så må vi vurdere på nytt, sier kommunikasjonsrådgiver i Lotteritilsynet, Steinar Hatlestad, til TV 2 hjelper deg.

wmihjemmeside (Foto: Skjermdump)
wmihjemmeside (Foto: Skjermdump)

Vil ikke gi seg

WMI har fått en tre ukers frist til å komme med innvendinger mot det varslede pålegget.

Daglig leder i WMI Skandinavia, Carl Harald Krystad, sier til TV 2 hjelper deg at de ikke akter å gi seg uten kamp.

– Ikke pyramide

WMI Skandinavia AS ble startet i høst, og er ifølge Krystad et service- og støtteselskap som sørger for opplæring og oppfølging av WMIs norske salgsagenter. Selskapet sier de ikke selger utdanningsproduktene, men har tatt på seg jobben med å representere produktleverandøren WMI International.

Det var Krystad og WMI Skandinavia som kontaktet Lotteritilsynet i høst for å få deres vurdering av virksomheten.

– Vi ville ha deres vurdering og gjøre eventuelle tilpasninger. Jeg angrer ikke på at vi gjorde det, vi har ikke noe å skjule, da hele WMI er transparent.

Han mener at Lotteritilsynet bommer grovt når de konkluderer med WMI driver med pyramidevirksomhet. Krystad sier at de WMI selger tjenester innenfor opplæring og utvikling, og at det derfor er vanskelig å vurdere prisen på kompetansen de selger.

– Etter vår mening er ikke dette pyramide, sier han.

Tror de kan fortsette

Da TV 2 hjelper deg ringte i formiddag, var han allerede på vei ned til selskapets advokater for en gjennomgang av rapporten.

– Jeg er på vei til advokatene våre med rapporten nå. Det er mange momenter her vi ikke er enige med Lotteritilsynet i, blant annet provisjonssystemet vårt. Vi mener de har feiltolket hele virksomheten. Vi mener rett skal være rett. Det Lotteritilsynet legger til grunn er deres egne vurderinger. Det er fair at det blir en ny vurdering, og vi håper og tror at vi kan fortsette, sier Krystad.

– Media bommer

Krystad sier at tallene E24 operer med er feilaktige, og at de bare finnes om lag 600 WMI-agenter i Skandinavia. Noe eksakt tall for Norge har han ikke. Krystad mener det er et av mange eksempler på at media skriver feilaktig informasjon om selskapet.

– Vi mener media har bommet på kritikken av oss, og vi kan plukke den negative omtalen fra hverandre. Media har kun fokusert på den ene siden av dette ved å ikke sjekke fakta, og ønsker å skape negativitet rundt oss, avslutter Krystad.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter