frostskade1 (Foto: Gjensidige)
frostskade1 (Foto: Gjensidige)

Du risikerer skøytebane i stua og foss i trappa

Har du husket på vannrørene dine?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Forsikringsselskapene rapporterer allerede om en god del vannskader relatert til frost så langt i vinter. Men forhåpentligvis har også mange lært av de mange skadene sist vinter, og passer godt på boligen sin i kulda, sier Stine Neverdal, senior kommunikasjonsrådgiver i Finansnæringens Fellesorganisasjon til TV 2 hjelper deg.

Gradene kryper stadig nedover i disse dager. Samtidig forlater mange heimen for å feire jul andre steder, og skrur ned varmen til et minimum. Det er da vannskadene dukker opp.

– Sist vinter var det eksempler på alt fra små til store frostrelaterte skader. Noen fikk millionskader med skøytebane i stua og en frossen foss i trappa, sier Neverdal.

Les også: Rekordstore vannskader i fjor

Vinterrelaterte skader

For å unngå frostskader, er det viktig at innetemperaturen ikke blir for lav. Mange erfarte sist vinter at kulda snek seg inn i huset og førte til frosne rør og skader. Ikke glem å ha på nok varme i kjelleren, der går det ofte mange rør.

– Vannskadene etter sist vinter slo alle rekorder. Dette skyldes at første kvartal i år hadde ekstremt mange vinterrelaterte skader slik som vannskader etter frost. Det ble gjort skade for mange hundre millioner kroner relatert til frostskader sist vinter, anslagsvis rundt 800 millioner kroner, sier Neverdal.

Både antall vannskader totalt for privatforsikringer og erstatninger hittil i år har økt med ca 60 prosent. Mye av dette kan relateres til frosten.

2010 blir rekordår

– 2010 kommer til å bli et helt spesielt rekordår både når det gjelder tallet på vannskader og erstatningsutbetalinger. Det er særlig første kvartal med mange frostskader som trekker opp , første kvartal i år var det dobbelt så mange skader som i årene før. Det at vi fikk kulda så spredt over store deler av landet har trolig ført til et stort antall skader. Dessuten satt kulda lenge i mange steder, sier Neverdal.

Unngå vannskader

Hvis du skal unngå frostskadene har FNO noen råd.

– Steng hovedvanntilførselen når du forlater boligen i mer enn et par døgn
– Åpne kraner etter at du har stengt stoppekranen, slik at vann ikke blir stående i rørene
– Lukk alle luftventiler og vinduer for å unngå trekk
– Sett opp dører til rom med vannrør slik at varmen kan spre seg dit
– Ha på tilstrekkelig varme

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter