maria (Foto: Privat)
maria (Foto: Privat)

Securitas Direct-selger prøvde å lure seg inn hos Maria

Maria, Kjetil og Heidi trodde røykvarslerne skulle sjekkes.

Forrige torsdag fortalte TV 2 hjelper deg om Heidi Hegvik, som følte hun ble lurt til å slippe inn en selger fra Securitas Direct. Han sa han kom for å sjekke røykvarlserne i bygget, men var egentlig ute etter å selge alarmsystemer. Da Securitas Direct fikk mulighet til å kommentere saken sa de at det ikke er slik de jobber, og at dette måtte dreie seg om en litt for framoverlent selger. Nå viser det seg imidlertid at Heidi slettes ikke er alene om den ubehagelige opplevelsen.

Les saken: Slik lurte Securitas Direct-selgeren seg inn i Heidis leilighet

Ville ikke ha fremmed mann i huset

– Det var en som prøvde seg hjemme hos oss for en måneds tid siden, sier Maria Thømt fra Askim til TV 2 hjelper deg.

En mann fra Securitas Direct ringte på døra hennes og sa han var der for å sjekke røykvarslerne i huset.

– I utgangspunket syntes jeg det hørtes greit ut å få sjekka røykvarslerne. Nå er jeg glad for at jeg hadde en unnskyldning for å ikke slippe ham inn, sier Maria.

Hun var midt i leggingen av barna, og sa derfor at det ikke passet.

– Jeg ville ikke ha en fremmed mann i huset heller, jeg var litt skeptisk. Han kom tilbake dagen etterpå, men mannen min lot ham heller ikke få komme inn, sier Maria til TV 2 hjelper deg.

– Rett og slett frekt

Selgerne har også benyttet samme salgsmetode i Vestfold. Kjetil Enlien fikk uønsket besøk av Securitas Direct for et par uker siden.

– En hyggelig dame ringte på og spurte om hun kunne få sjekke røykvarslerne og skifte batterier siden det nærmet seg jul. Først etter at hun hadde kledd av seg og kommet inn i stua mi fortalte hun at hun var fra Securitas Direct. Jeg fortalte at jeg har alarm fra før, og da begynte hun å snakke nedlatende om selskapet jeg bruker. Da ble jeg veldig irritert. Det er rett og slett frekt å holde på som de gjør, sier Kjetil til TV 2 hjelper deg.

Les også: Tollvesenet selger beslaglagte varer som forundringspakker

Vanskelig å få ut igjen

Kjetil prøvde å overbevise selgeren om at han ikke var interessert i å kjøpe noe, men det var ikke så enkelt.

– Hun var usedvanlig vanskelig å få ut døra. Det var tydelig at hun ikke ville gå før hun hadde fått solgt alarmene sine. Jeg måtte si flere ganger at jeg var fornøyd med det jeg har fra før. Etter hvert forstod hun at jeg mente alvor og gikk. Jeg synes dette er en uholdbar måte å prøve å kapre kunder på. Når salgssjefen sier at de ikke driver på denne måten er det løgn, og veldig irriterende, sier Kjetil til TV 2 hjelper deg.

– Man føler seg dum

Også Heidi Huse Larsen fra Oslo har opplevd det samme salgstrikset.

– På mandag stod det en fyr utenfor inngangen til blokka mi som så ut som en tekniker av noe slag. Han sa at han skulle sjekke brannvarslingen i bygget. Jeg slapp ham inn, og tenkte ikke mer på det. Han fortalte at han skulle innom alle leilighetene, og da han ringte på leiligheten min slapp jeg ham inn, sier Heidi til TV 2 hjelper deg.

Selgeren kledde av seg, og sjekket Heidis røykvarsler. Så spurte han om han kunne få sette fra seg en koffert på sofaen.

– Fader altså, dette er en selger. Er det mulig, tenkte jeg da, sier Heidi.

Selgeren spurte om Heidi var interessert i å investere i nye alarmer, noe hun takket nei til.

– Han spurte om jeg kunne skrive ned navn og nummer på en blokk før han gikk. Jeg var så paff at jeg skrev ned nummeret mitt. Jeg angrer selvsagt på det nå. Man føler seg veldig dum, for han kom inn i leiligheten min som om det var en selvfølge. Det var en fiffig måte å drive salg på, sier Heidi Huse Larsen til TV 2 hjelper deg.

Les også: Terje betalte 2.500 euro for å selge sin egen sofa

Gjorde det samme i fjor

Securitas Direct har brukt samme salgsmetode tidligere. Ifølge Romerikes Blad fikk politiet på Romerike i fjor flere henvendelser om en mann fra Securitas Direct som lurte seg inn i folks hjem på nøyaktig samme måte. Den gangen sa selskapet at de skulle stoppe salget i området, ta opp framgangsmåten internt, og få klarhet i om opplæringen av selgerne er god nok.

Helt lovlig

Da vi konfronterte Securitas Direct med fremgangsmåten i saken fra torsdag sa salgssjef i Securitas Direct, Lars Kristian Larsen, at dette dreide seg om én framoverlent selger.

– Hva er deres kommentar til at deres selgere bruker samme triks flere steder?

– Vi har den fulle forståelse for at noen der ute ikke liker å ha selgere på dør eller på telefon. Det skal legges til at slik aktivitet er helt lovlig. Vi er opptatt av å opptre profesjonelt og skal behandle alle på en slik måte at det oppleves som et positivt møte, sier Larsen til TV 2 hjelper deg.

Securitas Direct har innført et konsept som heter «Sikkerhetssjekk», med det tilbyr de folk gratis sjekk av brannvarslerne deres. Det er konseptet de to Heidi-ene, Maria og Kjetil har vært borti.

– Vi har ingen intensjon om å føre noen bak lyset ved dette konseptet – snarere tvert i mot. Derfor har vi også laget en type postdropp som vi legger ut i forkant av denne aktiviteten. Her står det hva vi kommer til å gjøre, sier Larsen.

– At noen mennesker kan misforstå eller oppfatte at vi kommer fra brannvesenet eller etter samarbeid med borettslag, er selvfølgelig noe vi tar veldig seriøst. Securitas Direct har mulig et av sikkerhetsmarkedets sterkeste varkemerker, og vi er særdeles opptatt av at det og i fremtiden skal forbli slik. Vi skal utelukkende oppfattes som en positiv aktør, som er der for våre kunders, kommende kunders og publikums beste, sier Larsen.

Glipp i noen tilfeller

– Jeg ser at dette har glippet i noen tilfeller og det beklager jeg igjen, sier Larsen.

– Hva vil dere gjøre med det?

– Det informeres i «postdroppen» at vi er kommet for å foreta en sikkerhetssjekk, samt informere om at det vil bli gitt tilbud på gjennomgang av våre sikkerhetssystemer. Vi legger til informasjon ikke postdropp i postkasser med, reklame nei takk. Vi har hatt Oslo Brann og Redningsetat på besøk, som har gått igjennom med våre selgere om «fallgruver» ved slike besøk. Slike møter/kurs skal vi sette opp igjen.

– Lærer dere selgerne opp til å bruke metoden med å si de skal sjekke røykvarslerne?

– Selgerne våre gjennomgår grundig opplæring av sikkerhetssjekk konseptet, opplæring av selskapets verdier, informasjon om produkter og tjenester samt generell salgsutvikling kontinuerlig. De får også grundig opplæring i hva vi skal gjøre, hvordan vi skal oppføre oss, hva vi ikke skal si og hva vi skal si. Vi er fokuserte på at vi ikke ønsker selgere med kvalitetsnedbrytende atferd, og at dårlig selgeroppførsel ikke vil bli akseptert. Vi har strenge interne rutiner på dette, og selgere har blitt tatt ut av tjeneste om de ikke har fulgt våre retningslinjer, sier Larsen.

– I fjor skulle dere ta en runde på dette med selgerne - hvorfor har ikke det virket?

– Det skal ikke stikkes under en stol at flere firmaer som driver med aktivitet mot private hustander og borettslag gjennom «dørbank»-aktivitet opplever at noen ikke liker slik aktivitet og kontakter oss i forbindelse med det. Slik vil det alltid være, og vi jobber med å forbedre hver eneste dag, i alle ledd, slik at denne type henvendelser skal være på et absolutt minimum.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter