HØYTID: Nordmenn er i verdenstoppen i kortbruk, og julen er en høysesong for kortsvindel.  (Foto: TV 2)
HØYTID: Nordmenn er i verdenstoppen i kortbruk, og julen er en høysesong for kortsvindel. (Foto: TV 2)

Høytid for kortsvindel

Julen er kredittkorthøytid og nordmenn svir unna milliarder på julehandel. Samtidig øker kortsvindelen jevnt og trutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Minibanker og kortterminaler går varme og det julehandles for alle pengene. På de mest hektiske dagene i året handles for mer enn to milliarder kroner. Men ikke all korthandel er rederlig og ryddig.

Økning i kortsvindel

– I første halvår 2010 økte kortsvindelen med 10 prosent til 105 millioner kroner mot 95 millioner kroner i samme periode i fjor, sier Stine Neverdal, senior kommunikasjonsrådgiver i FNO.

Kortsvindlerne bruker mange forskjellige metoder for å skaffe seg kortinformasjon. Metodene varierer fra simpelt lommetyveri til bruk av avanserte datasystemer, hacking og såkalt skimming.

– Mange av oss kan bli enda flinkere til å skjule pinkoden når vi taster den inn, sier Stine Neverdal.

Nå har problemet med kortsvindel blitt så omfattende at flere butikker nå nekter julehandel med American Express. Elkjøp er en av disse. TV 2 vet at en større svindelsak nå er under etterforskning.

Banken dekker tapet hvis du ikke har gjort noe uaktsomt. Kopiering av kortdata av uvedkommende, for eksempel gjennom skimming, faller inn under dette.

Falske nettbutikker

Svindelen med kredittkort foregår også på internett, hvor korthandelen har eksplodert de siste årene.

– Vi opplever enda at folk opp oppgir pinkode og kortopplysninger til eksterne som henvender seg via e-post og sosiale medier. Dessuten foregår kortsvindel via falske nettbutikker, og her kan man forebygge misbruk ved å sjekke nettbutikken via Google i forkant av handelen, sier Per Øyvind Thorsheim, sikkerhetskoordinator i EDB Ergogroup.

Et annet stort økende problem er virus nedlastet via nettet når brukere laster ned musikk eller er aktive i ulike sosiale medier. Siden stjeles passord og til slutt kan resultatet bli kortsvindel når de kriminelle har sikret seg nok opplysninger.

– Generelt er det en økning i denne type svindel på internett og det kommer naturlig av at vi handler stadig mer på internett, sier Thorsheim til TV 2 Nyhetene.

Rekordhøy kortbruk

Nordmenn ligger i verdenstoppen når det gjelder kortbruk. Vi bruker i økende grad kort også ved betaling av mindre beløp. Hittil i år er det gjennomført en milliard BankAxept-transaksjoner gjennom butikkterminaler. Det betyr at det også i år vil bli satt ny rekord.

Mobilvarsling

Bankene anbefaler nå regionsperre som hindrer at kortet ditt kan bli misbrukt i andre deler av verden. Dessuten er mobilvarsling også blitt et våpen i kampen mot kredittkortsvindlerne.

Sjekk FNOs hjemmesider for gode råd for sikker kortbruk.