Sepp Blatter (Foto: FAHAD SHADEED/Reuters)
Sepp Blatter (Foto: FAHAD SHADEED/Reuters)

Blatter ber om unnskyldning for homospøk

Ba homofile om å avstå fra seksuell aktivitet i Qatar-VM.

Homofili er forbudt i Qatar, som skal arrangere fotball-VM i 2022.

Da Fifa-president Sepp Blatter ble konfrontert med at det har vært reaksjoner fra grupper som jobber for homofiles rettigheter spøkte han det hele vekk, noe som igjen skapte enda sterkere reaksjoner.

Se Blatter-spøken som har skapt reaksjoner i videovinduet over!

Nå ber Blatter om unnskyldning for at han spøkte med at homofile burde avstå fra seksuell aktivitet i Qatar.

– Det var ikke min intensjon og det vil aldri være min intensjon å være med på noen form for diskriminering. Dette er det vi er imot. Om noen føler at de har blitt såret, så angrer jeg og ber om unnskyldning, sier Blatter til The Guardian.

– Det er snakk om liv og død
Blatter fikk skarp kritikk før unnskyldningen kom.

– Jeg synes de bør komme med et budskap, og ikke bare skylle det bort. Vi snakker om veldig grunnleggende menneskerettigheter som blir brutt, sa Juris Lavrikovs, som er kommunikasjonsdirektør i the International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA) til AP.

Han satter liten pris på at Blatter forsøkte å avfeie hele problemstillingen med en spøk.

– Dette er ikke en spøk, det er snakk om liv og død for mennesker. Qatar og mer enn 70 andre land i verden kriminaliserer individer for homoseksuelle forhold, og i noen land får de også dødsstraff, fortsatte Lavrikovs

– Barnslig
Blant Blatters kritikere var også den tidligere NBA-stjernen John Amaechi, som sto frem som homofil i 2007.

– Jeg synes det er absurd. Det er den barnsligste organisasjonen og det barnsligste svaret jeg kunne forestilt meg, sa Amaechi etter at Blatter-spøken ble kjent.

– Slike bemerkninger gjør så stor skade. Tonen i svaret gjorde det veldig klart at han er så gammeldags og så uvitende at han åpenbart er ukomfortabel med å diskutere temaet som en rasjonell person. Han skyver det vekk som om det ikke er noe tema. Det gjør det vanskeligere for homofile fotballspillere. Hans innflytelse er stor nok til å påvirke unge mennesker på skoler og arbeidsplasser, fortsatte Amaechi.