BEKYMRET:   Hvis det går galt for Europa, er det kritisk for Norge, sier finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) (Foto: Morten Holm / Scanpix/Scanpix)
BEKYMRET: Hvis det går galt for Europa, er det kritisk for Norge, sier finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) (Foto: Morten Holm / Scanpix/Scanpix)

Tusenvis av AS vil slippe revisor

Regjeringen går inn for å la småbedrifter slippe å måtte la revisorer gå gjennom selskapene.

Mellom 130.000 og 140.000 selskaper berøres av endringen.

Selskapene vil spare mellom 10.000 og 30.000 kroner i årlige revisjonskostnader. Samlet skal dette bety en besparelse på mellom halvannen og to milliarder kroner for bedriftene.

– Dette er den største enkeltsaken noensinne i arbeidet med å forenkle småbedriftenes hverdag, sier næringsminister Trond Giske (Ap) til VG.

Politisk drakamp

Endringen kommer etter en dragkamp der Sp har kjempet for, SV har strittet imot og Ap har vært delt. Men både finansminister Sigbjørn Johnsen og næringsminister Trond Giske skal ha vært blant forkjemperne i Ap.

Saken har ligget på regjeringens bord i to år, og Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) er glad for løsningen som er valgt.

Bernander fornøyd

– Omsider ser vi et forenklingstiltak som virkelig monner for de mindre bedriftene. Ambisjoner om forenkling har aldri vært mangelvare i næringspolitikken. For første gang får bedriftene nå oppleve reell politisk handling. Endelig kan de mindre bedriftene selv velge om og hvordan de vil benytte revisors tjenester, sier administrerende direktør John G. Bernander i NHO.

Næringslivets Hovedorganisasjon og Bedriftsforbundet har vært pådrivere for å fjerne revisjonsplikten for små selskaper. På den annen side er revisorene imot å lempe på revisjonsplikten, som de mener vil bidra til flere økonomiske lovbrudd.

– Oppsiktsvekkende av Ap

– Det er oppsiktsvekkende at en regjering dominert av Arbeiderpartiet, som har en klar og uttalt målsetting om å redusere skatteunndragelser og annen økonomisk kriminalitet, fremmer et slikt forslag, sier administrerende direktør Per Hanstad i Den norske Revisorforening.

Også Skatteetaten og Økokrim er negative til lovendringen som regjeringen presenterer fredag. (©NTB)