Hege Stavanger (Foto: Tommy Aase/TV 2)
Hege Stavanger (Foto: Tommy Aase/TV 2)

Hege blir tvunget til å kjøpe stoff på gaten i Stavanger

Heroinbruker Hege må kjøpe metadon på gata i Stavanger. Den legemiddelassisterte rehabiliteringen for narkomane halverte dosen hennes for en måned siden uten forvarsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Heroinisten Hege er tilbake i narkomiljøet for å kjøpe metadon. Uten forvarsel halverte den legemiddelassisterte rehabiliteringen for narkomane (LAR) dosen hennes for en måned siden. Både fylkeslegen og fastlegen hennes reagerer mot LARs handlemåte.

– Hun blir tvunget ut i en uforsvarlig, en forferdelig pine. Nei, jeg klarer ikke snakke til TV akkurat nå.

Arild Knutsen (Foto: Tommy Aase/TV 2)

Det verste han har opplevd

Leder for Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen, er oppgitt. Sammen med Hege, mor og stefar har de akkurat kommet ut fra møte med LAR-Stavanger.

Knutsen kom til Stavanger for å støtte Hege og mor i deres andre møte med LAR.

Han har lang erfaring med slike møter, men ble sjokkert over måten som LAR Stavanger mottok Hege på.

– Jeg synes legen var så fin da han sa til Hege: «Du må slutte å ruse deg». Og det sier han til henne som har vært avhengig i 12 - 13 år, sier Knutsen ironisk.

Til TV 2 sier han at møtet er noe av det verste han har opplevd, at det ikke var mye snakk om å se pasienten, men legen, og kun ham.

Harald Bjørnestad (Foto: Tommy Aase/TV 2)

– Trenger egentlig mer

Knutsen får støtte fra Heges fastlege, Harald Bjørnestad, som mener hennes behov faktisk er det motsatte av å få halvert metadondosen.

– Jeg har egentlig sagt at hun trenger mer, men det er ingen kanal for faglig uenighet mellom meg som fastlege, og LAR som spesialhelsetjeneste.

– Det er de som bestemmer, og jeg har bare å forholde meg til det, sier Bjørnestad som har hatt Hege som pasient gjennom mange år.

Ingen kommunikasjon

I mer enn et år har Hege fått metadon fra LAR uten de noen gang å møte den tungt narkomane kvinnen. Alt har gått via fastlegen. Da dosen uten forvarsel ble halvert har mor betalt for Heges illegale kjøp av mer metadon.

– Den lille dosen metadon hun nå får vil etter alt å dømme øke risikoen for at sidemisbruket begynner å bli farlig.

– Til nå så har det ikke vært farlig, etter min vurdering. Jeg har visst om Heges sidemisbruk hele veien. Jeg snakker med henne om det hver uke, sier Bjørnestad.

Se nyhetsreportasje øverst i artikkelen.

Pål Iden (Foto: Tommy Aase/TV 2)

Fylkeslegen tillater sidemisbruk

Hege og mor har nå klaget til Fylkeslegen på LARS behandling.

I de nye og mer liberale retningslinjene for LAR som kom for snart et år siden åpnes det for å akseptere et visst sidemisbruk hos de tunge brukerne.

Til TV 2 sier fylkeslege Pål Iden at det er et syn han deler, og at han raskt vil ta tak i Heges klage og se på den.

– Har ikke gitt god hjelp

Hos TV 2 har han fått sett gjennom reaksjonene de fire som var hos LAR hadde etter de kom ut av møtet, og Iden reagerer spontant.

– Et helsevesen som gir pasienter denne typen opplevelser har ikke lykkes i å gi god hjelp. Nå må vi gå inn og se på hva det er som svikter i denne saken, sier Iden.

Han er også bekymret for at rusomsorgen ikke når de tyngste av de narkomane

– Jeg tror at vi fortsatt står og ser på en horisont langt der fremme, og den er det ganske langt fram til, sier Iden.

Inger Kari Nerheim (Foto: Tommy Aase/TV 2)

– Vi har fått medhold

LAR Stavanger vil ikke kommentere møtet Hege hadde med dem, og overlater til divisjonsdirektør i Helse Stavanger å uttale seg om saken.

– Jeg kan ikke kommentere denne konkrete saken.

– Vi har hatt noen klager som har vært behandlet av fylkeslegen, og vi har fått medhold i LAR-Stavanger i alle disse sakene, sier Inger Kari Nerheim, til TV 2.